Torrent demana a Sánchez que "s'atreveixi" a fer el referèndum "si ho té tan clar"

Actualitzat

El president del Parlament Roger Torrent demana obertament al president del govern espanyol, Pedro Sánchez que no tingui por a la democràcia i convoqui un referèndum d'autodeterminació. Torrent respon a Sánchez que ha dit que la Catalunya només una "majoria minoritària" vol la independència, i que una "majoria de catalans minoritària al Parlament" aposta per més autogovern. Sánchez posa xifres, i parla que d'entre el 65 i el 75% dels catalans volen més autogovern. Torrent li ha contestat que si "ho té tan clar" que ho posi a votació.

"No sé d'on ho treu aquest percentatge. A mi no em quadren amb els números reals que són els que ens donen les urnes, i que van donar el 21D i l'1-O. En tot cas si ho té tan clar el sr. Sánchez el que ha de fer és atrevir-se a posar-ho a votació i al costat de la seva proposta de més autogovern, que és el que planteja, poder votar la República."

"No ha de tenir por a la democràcia. Nosaltres no tenim por a la democràcia. Volem posar la democràcia al centre de tot, per tant decidim. Però no decidim en funció de com es llegeixen determinats percentatges sinó realment votant."

Torrent, en l'entrevista amb Mònica Terribas a "El Matí de Catalunya Ràdio", ha proposat un referèndum on es demani als ciutadans si volen la república o més autogovern com proposa Sánchez.

"Volem un referèndum d'autodeterminació, no nosaltres sinó la majoria de la població que cada vegada que s'ha manifestat durant 10 anys ha demanat un referèndum d'autodeterminació. Si algú, a més a més, vol posar una alternativa sobre la taula, fantàstic, però això s'ha de dirimir en un referèndum d'autodeterminació on una de les possibilitats, evidentment, ha de ser la República."

 

 

Estratègia comuna

Sobre l'estratègia comuna de la política independentista al Parlament, Torrent assegura que s'està avançant en concretar una estratègia compatida, i que al debat de política territorial ja es podran veure quines mesures compartides marcaran l'agenda política que vol ser un "reflex de les idees compartides per tot el bloc".

Davant dels dubtes que planteja la CUP en aquest sentit, el president del Parlament ha dit que mai no es parla prou, però que sempre s'ha avançat.

"De diàleg no n'hi ha mai prou. Hem de procurar parlar més entre nosaltres. Sempre que hem avançat políticament és perquè hem parlat molt, hem compartit idees i hem consensuat estratègies comunes. No hi ha secret, és el que hem de fer."

 

 

Els diputats suspesos

Sobre la solució que han de prendre la mesa sobre els 6 diputats d'ERC i PDeCAT, suspesos pel jutge Llarena, el President Torrent està segur d'arribar a un acord "perquè no hi ha alternativa" i s'haurà de concretar, explicar i acordar abans del debat de política general del 2 d'octubre. Per Torrent, la solució no admet que els diputats perdin la seva acta.

"Ningú ha de perdre l'acta de diputat. Per tant s'ha de preservar la dignitat dels diputats, també s'han de preservar les majories emanades de les eleccions del 21D, aquelles majories que vol la ciutadania de Catalunya. L'altre paràmetre que ha de contemplar qualsevol opció és que totes les decisions que prenem en el si de l'òrgan de govern del Parlament i del ple siguin efectives. Per tant: dignitat, majories i efectivitat són, per mi, els tres gran eixos que ha de contemplar l'opció que serveixi per posar-nos d'acord."

 

ARXIVAT A:
Procés catalàReferèndum 1-OEleccions 21DGovern empresonatRoger TorrentPedro Sánchez
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut