Equador

Partidaris del nou president de l'Equador, Rafael Correa, assalten el Parlament per forçar l'obertura d'un procés constituent

Crisi institucional a l'Equador. Centenars de partidaris del nou president, Rafael Correa, han assaltat aquest vespre el Parlament de la república. Els manifestants han trencat les barreres policials i han penetrat a la cambra per forçar els diputats a convocar una assemblea constituent. Les forces de seguretat han recorregut a l'ús de gasos lacrimògens per evacuar l'edifici. El president del Parlament ha ordenat aixecar la sessió per preservar la integritat física dels diputats, que han abandonat l'edifici per la porta del darrere. Un grup d'estudiants ha entrat a les dependències institucionals, però la policia ha desallotjat la zona immediatament.

Actualitzat

Fa dues setmanes, Correa va remetre al Parlament la proposta de reforma constitucional, un projecte que tenia poques possibilitats de prosperar en una cambra dominada pels partits conservadors. Els manifestats també protestaven per l'augment de salari -un miler de dòlars més- que ahir es van atorgar els diputats.

El nou president de l'Equador, Rafael Correa, elegit el 26 de novembre passat amb la promesa de reformar la Constitució no va presentar candidats a les eleccions legislatives celebrades el mes d'octubre, per la qual cosa la cambra està a mans de la dreta.

Exministre d'economia, Rafael Correa té un programa polític molt pròxim al del president de Veneçuela, Hugo Chávez, així com del president de Bolívia, Evo Morales, que també va convocar una assemblea constituent després de la seva elecció.


Anar al contingut