Barcelona

Oriol Pujol no respon sobre la deixa del seu avi i demana deixar que el procés judicial "segueixi el seu curs"

Després de la declaració de la seva germana Marta, l'exsecretari general de CDC ha dit que no ha regularitzat els 62 milions de pessetes rebuts del seu avi Florenci i afegeix que no els ha regularitzat perquè no té "res" a regularitzar

Actualitzat

"No he regularitzat res" i "jo no tinc diners a l'estranger", ha dit Oriol Pujol i Ferrusola en la seva compareixença a la comissió d'investigació parlamentària sobre el frau fiscal. Després de la declaració seva germana Marta, l'exsecretari general de CDC ha evitat donar detalls sobre com va gestionar el llegat del seu avi: ha dit que no ha regularitzat els diners rebuts del seu avi Florenci i que no ho ha fet perquè no té "res" a regularitzar perquè no li "pertocava" fer-ho, deixant entendre que ell no va mantenir aquests diners a l'estranger.

"No tinc diners a l'estranger i no he regularitzat res perquè no tinc res a regularitzar"

Poca estona abans, Marta Pujol havia explicat que cada germà va rebre 62 milions de pessetes del seu avi i que cadascun d'ells va obrir un compte bancari amb aquests fons. Oriol Pujol s'ha negat a fer cap comentari més sobre el cas de la deixa del seu avi, pel qual estan imputats els seus pares i alguns dels seus germans, i s'ha mostrat partidari de deixar que el procés judicial "segueixi el seu curs" perquè es troba en un punt "prou incipient i prou preliminar" i no correspon "plantejar-ho ara en aquesta comissió".

En respostes al diputat socialista Jordi Terrades, Pujol ha insistit que la procedència dels diners de la deixa ja està explicada i que provenia de l'activitat professional del seu avi.

"Ja sé que han especulat amb Banca Catalana, mil especulacions. I poden continuar, perquè el que han decidit és no creure's les respostes. Estan més interessats a fer preguntes que a atendre respostes"

Pujol ha insistit que el responsable del llegat era el seu germà, Jordi Pujol Ferrusola, que ha de declarar sobre aquesta qüestió el 26 de març al jutjat número 31 de Barcelona.

"Cas ITV"

Sobre el "cas ITV", Pujol ha insistit que "no hi ha hagut mai la voluntat" seva de ser "partícep o tenir participació en una empresa o instal·lació que explotés o gestionés una Inspecció Tècnica de Vehicles". Pujol ha dit que no s'ha "lucrat en cap d'aquests processos" i que qui facturava per la feina feta era la seva dona Anna Vidal. L'exnúmero dos de CDC ha defensat la professionalitat de la seva dona, de qui ha dit que la seva feina "no és fictícia" i que "és advocada i màster d'Esade".

Pujol, que en la seva intervenció inicial ha explicat que ha donat totes les explicacions que se li han requerit i que mai s'ha negat a declarar, s'ha desmarcat del nomenament de Josep Tous com a mediador en el sector de les ITV dient que només el va proposar i sobre la qüestió de les deslocalitzacions en què va intervenir Sergi Alsina ha dit que s'ha de parlar de "relocalització".

Oriol Pujol ha defensat la gestió que va fer en la compra de Ficosa de la planta de Sony a Viladecavalls i per mantenir els seus 950 llocs de treball, a més de desmarcar-se del nomenament de Josep Tous com encarregat de la Generalitat per pacificar el sector de les ITV. Segons Pujol, la decisió que Tous assumís aquest paper va ser d'una altra persona i ha apuntat que, com a número dos de CDC i president de CiU al Parlament, havia de proposar moltes qüestions al Govern, però que "en el terreny de proposar no està la capacitat de decidir".

Retrets a PSC i PP

En les respostes a Terrades, Pujol ha recordat al PSC el "cas Mercuri" per defensar-se de les preguntes que li ha fet sobre presumptes irregularitats en la gestió de les ITV. Fent referència a les paraules de l'exsecretari d'Organització dels socialistes catalans Daniel Fernández, l'exsecretari general de CDC ha defensat que al sumari de les ITV mai s'hi trobarà cap instrucció del tipus "treu el ¿no apte' i deixa l''apte'".

Al diputat del PP Sergio Santamaría li ha retret que la seva líder, Alicia Sánchez-Camacho, hagi "donat l'esquena" al Parlament en no voler comparèixer quan se la va citar pel cas d'espionatge de Método 3. Santamaría ha acusat la família Pujol-Ferrusola de nepotisme després d'afirmar que "pràcticament tots" els fills de l'expresident de la Generalitat han fet "carrera" vinculats a l'administració catalana.

Pujol ha lamentat que Santamaría fes un "míting" a la comissió i fins i tot ha explicat que coneix "bastant bé" una persona que ha mantingut una relació sentimental amb Sánchez-Camacho, però que no se li "ha ocorregut mai" citar-se "amb aquesta persona" per fer-li preguntes sobre la líder del PPC.

David Fernández amenaça de suspendre la comissió

El president de la comissió, David Fernández, ha amenaçat amb suspendre-la després d'una picabaralla amb el diputat popular Sergio Santamaría perquè la seva intervenció s'ha prolongat durant diversos minuts sense formular preguntes. El diputat popular ha retret a Fernández que s'erigís "en defensor del compareixent" i, posteriorment, el president de la comissió l'ha advertit: "o calla, o suspenc la sessió". En un to molt més dur del que li és habitual, Fernández ha demanat a Santamaría que el fes "recórrer a l'autoritarisme, perquè no hi crec".

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut