Pintures de la Roca dels Moros del Cogul
Pintures de la Roca dels Moros del Cogul
Cogul

Obre al públic la Roca dels Moros del Cogul, conjunt d'art rupestre Patrimoni Mundial de la Humanitat

És tracta d'un espai cerimonial, testimoni de pintures i gravats que l'home va fer durant 5.000 anys i és un dels conjunts rupestres més importants de la península ibèrica

RedaccióActualitzat

El conjunt rupestre de la Roca dels Moros del Cogul, a les Garrigues s'ha obert aquest dissabte al públic. Es tracta d'un dels conjunts rupestres més importants i coneguts de la península ibèrica. La cova és testimoni de l'ús que l'home va fer d'aquesta cavitat durant uns 5.000 anys, des del 7.000 fins al 100 aC aproximadament.

Pintures i gravats

A la cavitat s'hi poden veure diversos gravats i pintures, entre els quals destaca una escena que sovint s'ha interpretat com la representació d'un ball fàl·lic o de fertilitat.

Els primers grups que van utilitzar la Roca dels Moros van ser els darrers caçadors-recol·lectors, del VIII al V mil·lenni aC, que hi van deixar les pintures que pertanyen a l'anomenat art llevantí, una manifestació pictòrica que es troba només a la conca mediterrània de la península Ibèrica i del sud de França, i que té com a principals elements iconogràfics les representacions humanes i animals.

Cogul

 

Més tard, durant el V i II mil·lenni aC, van ser els grups neolítics els que hi van dibuixar les seves creences. Són representacions estilísticament molt diferents, que es podem incloure dintre d'un estil esquemàtic.

Entre aquestes pintures prehistòriques també hi ha unes inscripcions posteriors d'època ibèrica i romana, encara que moltes són il·legibles.

En total, el conjunt compta amb una quarantena de figures pintades i uns 260 signes gravats.

 

Cogul cérvol

 

Patrimoni de la Humanitat

L'any 1998, la Unesco ho va declarar Patrimoni de la Humanitat. El 2008 es va netejar el jaciment i el 2010 es va acabar la construcció de l'edifici. Cinc anys després i amb la voluntat de convertir la Roca dels Moros en un referent patrimonial català, es van posar les bases per a la gestió conjunta del recinte patrimonial, que ara permeten la seva visita.

A l'agost es pot visitar sis dies per setmana

El conjunt pictòric es pot visitar durant el mes d'agost de dimarts a diumenge. Durant la resta de l'any, l'accés a les pintures rupestres es podrà fer durant els caps de setmana en horari de matí. Per visitar el jaciment fora de l'horari habitual, caldrà reservar prèviament. L'accés al recinte es farà sempre amb visita guiada a càrrec d'un historiador.

 

Cogul imatge pintura


Un matrimoni de Madrid amb la seva filla han estat els primers visitants de les pintures rupestres. Estan de vacances a Catalunya i han aprofitat que aquest dissabte eren per la zona per visitar el Cogul.

 

Una exposició al Museu Arqueològic de Catalunya, a Barcelona

Coincidint amb l'obertura al públic de la Roca dels Moros del Cogul, el Museu Arqueològic de Catalunya acaba d'inaugurar l'exposició: "Un espai sagrat. La Roca dels Moros del Cogul", on es poden veure creacions artístiques inspirades en les pintures rupestres.

 

Cogul

 

Anar al contingut