Washigton

Obama sobre l'acord nuclear: "Els Estats Units, la regió i el món estaran més segurs"

El president dels Estats Units ha parlat dels resultats satisfactoris que s'obtenen quan es lidera amb diplomàcia i amb força i sense recórrer a encetar una altra guerra a l'Orient Mitjà

RedaccióActualitzat

El president dels Estats Units, Barack Obama, ha comparegut a la Casa Blanca per parlar de l'acord que s'ha firmat amb l'Iran. Obama ja ha firmat l'aixecament de les sancions vinculades al litigi nuclear que aquest dissabte va culminar amb l'acord de Viena.

Obama en el seu discurs ha expressat que és un gran dia i que el món és més segur després de desactivar el programa nuclear a l'Iran. El mandatari també té esperança que l'Iran treballi amb cooperació amb les nacions del món i ha dit al poble iranià que aquest acord li dóna la possibilitat de començar nous llaços amb altres països.

El president nord-americà ha explicat que després d'aquest acord l'Iran no posarà més les mans sobre una bomba nuclear.

No parlar amb l'Iran durant dècades no va ajudar en els nostres interessos, ha afegit Barack Obama

El president dels Estats Units ha parlat dels resultats satisfactoris que s'han obtingut liderant amb diplomàcia i amb força i sense recórrer a encetar una altra guerra a l'Orient Mitjà. Malgrat tot, ha afegit, sempre hi haurà diferències entre els Estats Units i l'Iran. Obama ha declarat que es mantindrà ferm davant les amenaces de l'Iran a Israel.

Manteniment d'altres sancions

D'altra banda, els Estats Units mantenen les sancions sobre altres litigis, com l'exportació d'armes.

En aquest sentit, el Departament del Tresor ha anunciat aquesta tarda noves sancions a 11 companyies i persones vinculades al proveïment de material per al programa iranià de míssils balístics.

Estats Units pagarà a l'Iran 1.700 milions de dòlars per un deute i interessos

Estats Units abonarà a l'Iran 400 milions de dòlars, 366 milions d'euros, per un deute i 1.300 milions, 1.190 milions d'euros, més en concepte d'interessos per un plet plantejat per aquest país després de la seva Revolució Islàmica (1979), ha anunciat el secretari d'Estat, John Kerry.

La reclamació es refereix al Fons de Confiança de 400 milions de dolars utilitzats per l'Iran per "comprar equips militars d'Estats Units abans de la ruptura de relacions diplomàtiques" el 1979.

Aquest pagament, que soluciona un cas que Teheran va portar el 1981 al Tribunal de Reclamacions Iran-Estats Units de l'Haia, no forma part dels milers de milions de dòlars dels quals el règim iranià podrà disposar en tot el món després de l'aixecament de sancions per l'entrada en vigor de l'acord nuclear internacional.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut