Viena

Entra en vigor l'acord nuclear amb l'Iran que aixeca les sancions al país

L'Agència Internacional de l'Energia Atòmica ha confirmat que el règim de Teheran compleix les exigències per posar en marxa l'acord

RedaccióActualitzat

Llum verda a l'acord nuclear multilateral amb l'Iran que posa a fi a anys de sancions. L'Agència Internacional de l'Energia Atòmica ha confirmat que el règim de Teheran compleix les exigències per posar en marxa l'acord.

Els Estats Units, la Unió Europea i en consell de seguretat de l'ONU ja han confirmat que el tractat ha entrat en vigor i que donen per aixecades les sancions al país.

La responsable de política exterior de la UE, Federica Mogherini, ha explicat que s'han aixecat les sancions:

"Com que Iran ha complert els seus compromisos, totes les sancions relacionades amb el programa nuclear han estat aixecades"

Per la seva banda, el president dels Estats Units, Barak Obama, ha sigant una ordre executiva en que revoca totes les sancions prèvies a l'Iran.

El secretari d'estat nordamericà, John kerry, ha afirmat que ara comença un món més segur i que Orient Mitjà formarà part d'aquest món ja que s'ha reduït el perill de la bomba nuclear. Kerry ha afegit que Iran ha mantingut la seva paraula i que Estats Units vigilarà que es compleixi. 

D'altra banda, el president de la Càmera de Representants dels estats Units, el republicà Paul Ryan, ha rebutjat l'aixecament de les sancions econòmiques a l'Iran.

El president de l'Iran Hassan Rouhani celebra l'acord nuclear donant gràcies a Déu i a la nació iraniana:


El tractat, signat a Viena al juliol, inclou la limitació del programa nuclear iranià per un període d'entre 10 i 15 anys. l'Iran a més haurà de respectar algunes limitacions en matèries com la venda d'armes o aspectes relacionats amb els drets humans.

Presos alliberats

D'aquesta manera s'han complert els passos previstos per l'aixecament de sancions. Aquest mateix dissabte, l'Iran i Estats Units han fet gestos de bona voluntat alliberant i intercanviant presoners. Cinc ciutadans dels Estats Units presos a l'Iran han estat alliberats, entre ells Jason Rezaian, cap del "The Washington Post" a Teheran. Estats Units ha deixat lliures vuit iranians.

Tres dècades de sancions

L'acord nuclear que ha entrat en vigor acaba amb tres dècades de sancions que han estrangulat l'economia d'un país que té les segones reserves de gas del món i les quartes de petroli.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut