Barcelona / Madrid

Moviments després del 9-M

Quatre dies després de les eleccions del 9-M, els partits polítics estan en plena efervescència postelectoral. En aquest període de temps, ha canviat el conseller de Governació a Catalunya i a ERC s'ha obert la lluita pel poder entre Josep-Lluís Carod-Rovira i Joan Puigcercós. Al PP, confirmada la continuïtat de Mariano Rajoy, la renovació ha començat amb la renúncia d'Eduardo Zaplana de ser portaveu popular, com fins ara, mentre que Alberto Ruiz-Gallardón ha optat per continuar en la política activa. Al marge de la crisi d'IU, Imma Mayol cedeix el lideratge d'ICV a Barcelona. I al PSC, el moment dolç s'acompanya del ball de noms per futurs ministres, amb Celestino Corbacho al capdavant.

Actualitzat
A Catalunya, la pugna pel poder a ERC ha estat la conseqüència més destacada del daltabaix electoral de la formació. Estigui o no vinculat a la pèrdua de cinc escons, la qüestió és que tant Josep-Lluís Carod-Rovira com Joan Puigcercós han posat les cartes damunt la taula.

El segon va fer el primer pas, sortint del govern per dedicar-se al partit i deixant la Conselleria de Governació a Jordi Ausàs. Carod-Rovira no va trigar a deixar clar que li disputaria el lideratge i a proposar un nou model de partit. Tant l'un com l'altre, així com els corrents d'opinió interns, intentaran prevaler al congrés del juny. Abans, el 29 de març, afronten un consell nacional en què hauran de fixar les regles de joc d'aquest congrés.

L'altra gran notícia postelectoral l'ha protagonitzada Mariano Rajoy, que ha sorprès molta gent en anunciar que es quedava al PP i que tornaria a lluitar per la presidència del govern espanyol. Rajoy ho va confirmar dimarts, en una roda de premsa en què va aparèixer molt somrient, després de 48 hores de silenci. Va anunciar que renovaria l'equip, sense dir-ne res més, i aquest dijous Eduardo Zaplana ha anunciat que a partir d'ara serà un "diputat ras" i deixarà de ser portaveu del PP al Congrés. Segons ell, ja hi estava decidit abans del comicis.

No se sap si Ángel Acebes continuarà a la secretaria general, però sí que Alberto Ruiz-Gallardón continuarà sent alcalde de Madrid. Ruiz-Gallardón ha ofert suport total a Rajoy, cosa que també ha fet Esperanza Aguirre, que ha negat que tingui intenció de disputar el lideratge a Rajoy. Aparentment, ningú l'hi vol disputar.

A Esquerra Unida la desfeta electoral va tenir conseqüències la mateixa nit del 9-M, quan Gaspar Llamazares va anunciar que no es presentaria a la reelecció. Ningú s'ha postulat per rellevar Llamazares, que ha rebut tant lloances com crítiques contundents del mateix partit. Mentrestant, ell diu que té la intenció de ser diputat tota la legislatura.

I a Catalunya, ICV reflexionarà sobre el retrocés a la primera corona metropolitana de Barcelona. Els ecosocialistes descarten que s'estigui qüestionant el seu projecte, però admeten que cal algun canvi. També han desvinculat del 9-M el canvi de lideratge a Barcelona, on Imma Mayol deixarà pas a Ricard Gomà i abandonarà la política activa al final del mandat, el 2011.

A CiU, que finalment s'ha quedat amb els 10 diputats que ja tenia, esperen el moment de les negociacions amb el PSOE, que ja ha assenyalat la federació com a possible suport del govern espanyol. De moment han admès contactes preliminars, però diuen que no hi ha res en ferm. La incògnita és saber si la federació entrarà a l'executiu o si hi haurà algun acord estable, amb la cessió d'algun càrrec important.

També es parla de noms propis al PSC, on l'èxit electoral els obliga a demostrar el seu pes a Madrid. Un dels noms que sona amb més força és el de Celestino Corbacho, l'alcalde de l'Hospitalet, com a futur ministre de Foment. Ell ja ha dit que acceptaria encantat l'encàrrec.
Anar al contingut