Luxemburg

La CE anuncia un pla amb deu propostes contra les màfies d'immigració irregular i per reforçar el salvament marítim

Els caps d'estat i de govern de la UE es reuniran dijous en una cimera centrada en la immigració irregular

RedaccióActualitzat

Els ministres d'Afers Exteriors i d'Interior de la Unió Europea s'han reunit aquest dilluns a Luxemburg per abordar la crisi humanitària causada per l'allau d'immigrants que travessen el Mediterrani cap a Europa i que està costant la vida a centenars de persones. La Comissió Europea ha anunciat un pla amb deu propostes per combatre les màfies i reforçar les operacions de salvament marítim

Aquest pla l'hauran de referendar els caps d'estat i de govern en una cimera extraordinària dijous. Per començar, hauran d'establir en quant s'incrementa el pressupost de les operacions europees al Mediterrani. La intenció de la Comissió Europea era doblar l'aportació, però, possiblement, no s'arribarà a tant.

El programa presentat també inclou la reubicació dels refugiats en els 28 estats membres, tot i que serà voluntària i d'abast limitat. I la proposta de fer una operació similar a la que s'ha fet a Somàlia per controlar la pirateria. En aquest cas, per buscar i destruir els vaixells que les màfies utilitzen.

Líbia, punt central de la trobada

Un dels punts centrals de la trobada ha estat Líbia, des d'on surten la majoria de les embarcacions que transporten immigrants que volen arrribar a Europa buscant un futur millor. Els ministres han debatut sobre com ajudar a la creació d'un govern d'unitat libi que aporti estabilitat al país i s'han centrat en la preparació d'una "acció civil" que contribueixi a la vigilància de l'extensa frontera de Líbia.

Quan ha arribat a la reunió, el ministre espanyol d'Afers Exteriors espanyol, José Manuel García-Margallo, ha remarcat que la situació a Líbia, Síria i l'Iraq és "d'una inestabilitat política enorme, que es tradueix molts cops en conflictes oberts. Líbia ha estat la preocupació número 1 del govern espanyol", que ha donat "la veu d'alerta". Es tracta d'un "fenomen que pot contagiar tot el nord d'Àfrica" i que pot tenir conseqüències com "la immigració massiva de gent des de Líbia fugint de la guerra o a través de Líbia aprofitant que no hi ha un estat que controli els fluxos de la resta d'Àfrica".

El ministre de l'Interior espanyol, Jorge Fernández Díaz, s'ha mostrat partidari "d'atacar les conseqüències del problema i garantir el rescat d'aquestes persones, però al mateix temps tenint en compte l'efecte crida" (...) "El principi humanitari preval sobre qualsevol altra consideració i, per tant, mentre les màfies criminals i aquesta situació a la zona es mantingui i hi hagi risc que es produeixin tragèdies humanes d'aquestes característiques, s'han de tenir els mitjans adequats per salvar la vida d'aquestes persones", ha afegit.

L'alta representant europea per la política exterior, Federica Mogherini, ha assegurat a l'entrada de la trobada que calen mesures immediates i tant Brussel·les com cadascun dels estats membres han de reaccionar. La cap de la diplomàcia europea ha apel·lat a la responsabilitat "política i moral" de tots els estats membres i considera "crucial" combatre les màfies que trafiquen amb immigrants.

"Crec que és també el nostre deute moral, com a europeus, d'evitar que aquestes tragèdies passin un cop i un altre".

La gota que ha fet vessar el got ha estat el naufragi d'un vaixell en què haurien mort prop de 700 persones, la nit de dissabte a diumenge. A proposta de Mogherini, els ministres d'Exteriros de la UE han mantingut un minut de silenci per les víctimes. Els ministres d'Agricultura i Pesca dels 28, també a Luxemburg, s'han unit a l'homenatge a les víctimes.

La cimera, l'havia sol·licitada el primer ministre italià, Matteo Renzi, que demanava més implicació europea davant del problema. El ministre d'Exteriors italià, Paolo Gentiloni, ha exigit als 28 que assumeixin la seva responsabilitat perquè es tracta d'una "emergència europea" que Itàlia no pot "carregar sola a les seves espatlles". Gentiloni ha afirmat que la UE hauria de centrar els seus esforços a demostrar un "compromís" clar, combatre les màfies i assignar "més recursos" a les tasques de vigilància i rescat marítim. També ha reclamat més suport per acollir les persones que demanen asil.

També el president francès, François Hollande, ha suggerit una trobada de ministres de l'Interior i d'Afers Exteriors d'Europa per posar fre al desastre en què s'ha convertit el canal de Sicília, porta d'entrada per mar de milers d'immigrants a Europa.

Des d'Espanya, el president del govern, Mariano Rajoy, ha reconegut que "Europa es juga el crèdit si no és capaç d'evitar aquestes dramàtiques situacions". "No n'hi ha prou amb les paraules, cal actuar", ha dit.

El primer ministre britànic, David Cameron, ha transmès tot el seu suport al govern italià amb un missatge a través de Twitter.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut