Bagdad

Milers de seguidors del clergue Muqtada al-Sadr ocupen la zona verda a Bagdad

Han traspassat la zona verda de Bagdad, una àrea de màxima seguretat de la capital iraquiana

RedaccióActualitzat

Milers de seguidors del clergue xiïta Muqtada al-Sadar continuen ocupant la zona verda de Bagdad. Aquesta zona és una àrea de màxima seguretat de la capital iraquiana on es concentren la majoria de les institucions del país. En aquesta part de la capital també hi ha les ambaixades estrangeres, entre les quals, la dels Estats Units.

Dissabte van irrompre a la zona verda per protestar contra la inacció dels diputats iraquians, que  han tornat a fracassar en l'intent de formar un govern de tecnòcrates.

La majoria de manifestants van acampar i han passat la nit a la zona. Porten tendes de campanya, matalassos i mantes amb la intenció quedar-s'hi fins que es compleixin les seves demandes. Ells ho anomenen la "revolució blanca".

El primer ministre, Haider al-Abadi ha fet una crida per castigar els responsables de l'ocupació del parlament, però fins ara les forces de l'ordre mantenen una actitut tolerant davant dels concentrats, que mostren nombroses pancartes subratllant la naturalesa pacífica de la seva mobilització.

Dissabte: ocupació de les institucions

Dissabte els manifestants van assaltar la zona verda. Un cop dins, centenars de xiïtes van irrompre al parlament, on alguns es van dedicar a fer destrosses. L'assemblea va viure hores d'un caos fenomenal mentre els manifestants s'asseien als escons i es feien "selfies".

Els incidents van començar després d'una conferència de premsa de Muqtada al-Sadar a la ciutat santa xiïta de Najab. El clergue va condemnar la paràlisi política que viu l'Iraq, però no va ordenar als seus seguidors que assaltessin la zona verda.

Al cap de sis hores, la mateixa milícia d'Al-Sadr va demanar als manifestants que marxessin del parlament. Aquest és el primer cop que es trenca el cordó de seguretat de la zona verda, i és una mostra de fins a quin punt l'Iraq està debilitat per la divisió partidista i sectària.

Muqtada al-Sadr és el líder de l'exèrcit d'Al-Mahdy, un dels grups de la insurgència iraquiana. Se'l responsabilitza de diversos atemptats des de la guerra de l'Iraq contra les forces occidentals i les faccions sunnites.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut