València

Milers de persones surten al carrer a València, Castelló i Alacant contra el tancament de RTVV

Sota el lema "RTVV no es tanca. És la teua", seixanta mil manifestants, segons els organitzadors, han omplert els carrers d'Alacant, Castelló i València contra el tancament de l'ens. Durant la marxa en defensa d'un mitjà públic de qualitat i en català, s'han sentit nombrosos crits demanant la dimissió del president, Alberto Fabra.

RedaccióActualitzat

Seixanta mil persones, segons els organitzadors, han sortit als carrers del centre de València, Alacant i Castelló per mostrar el rebuig al tancament de la radiotelevisió valenciana. Convocats pel comitè d'empresa de Canal 9, els manifestants han recorregut la ciutat fins arribar a les portes de la Generalitat sota el lema "RTVV no es tanca, és la teua".

El comitè d'empresa de Canal 9 ha emès un comunicat en què diu que la societat valenciana, com demostren les dades d'audiència de dimecres passat, en què es va triplicar la mitjana habitual, reclama una ràdio i una televisió públiques, en valencià i de qualitat. Més de 150 organitzacions de tot tipus i també sindicats, han donat suport a les mobilitzacions. El comitè havia animat la ciutadania a sortir al carrer per secundar la protesta i per "defensar l'Estatut d'Autonomia i la identitat com a poble".

Les manifestacions han començat a les 18.00 i han sortit des de la plaça de Sant Agustí de València; la plaça de les Aules de Castelló i l'avinguda Aguilera d'Alacant per mostrar el rebuig de la societat civil a la decisió de la Generalitat valenciana de tancar l'ens i per demanar al cap del Consell, Alberto Fabra, que reconsideri la seva decisió.

La marxa de València ha partit amb un sonor aplaudiment i crits de "Fabra, dimissió". Després de la pancarta principal, s'han situat representants de la cultura, la festa, l'esport valencià o els sindicats. També hi han assistit els màxims representants polítics dels tres partits de l'oposició: Ximo Puig (PSPV), Marga Sanz (EUPV) i Enric Morera (Compromís).

En una carrossa, els presentadors de Nou Joan Espinosa i Clara Reis, aquesta última afectada per l'Expedient de Regulació d'Ocupació (ERO), han estat els encarregats de retransmetre l'esdeveniment. La presentadora ha assegurat a l'inici de la mobilització que "no ens poden dir que cal triar entre la sanitat i l'educació i RTVV" perquè "els drets fonamentals són compatibles".

La representant del comitè d'empresa, Salut Alcover s'ha preguntat si en realitat no deu ser que el govern valencià el que vol és que els valencians no tinguin ni llengua, ni cultura ni "identitat". També ha lamentat l'"atac tremend" a l'ens per part del Consell ara i en els dos últims anys, amb "un ERO salvatge que ha causat un gran dolor a tots els treballadors", per la qual cosa, ha dit, "ha arribat el moment que tota la societat surti al carrer", per exigir el manteniment d'una radiotelevisió "que paguem amb els nostres impostos" i que ha de funcionar "d'una forma plural i transparent".

Alcover també ha incidit que "amb la mort de RTVV, moren també moltes persones que viuen directament o indirectament d'aquest gran sector que és el món audiovisual valencià".

En el manifest que s'ha llegit en les manifestacions, el comitè d'empresa ha reivindicat la necessitat del servei públic que presta RTVV com a "eina de vertebració, de participació democràtica i encarregada d'impulsar el sector audiovisual".

"Els valencians tenim una llengua pròpia, però tots sabem que una llengua que no té presència en els mitjans de comunicació és una llengua condemnada a una mort lenta", assenyala el text, en el qual es reivindica una radiotelevisió pública en valencià i de qualitat.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut