Madrid

Milers de persones donen suport al poble saharaui als carrers de Madrid

Milers de persones es manifesten a Madrid en suport al poble saharaui. La marxa, convocada per la Coordinadora Estatal d'Associacions Solidàries amb el Sàhara, ha comptat amb el suport de dirigents polítics, d'UGT i de CCOO, i també d'actors i representants del món cultural. Al llarg del recorregut s'ha condemnat el desallotjament del campament a Al-Aaiun per les forces de seguretat marroquines i s'ha criticat l'actitud del govern espanyol.

Actualitzat
Milers de persones s'han manifestat pels carrers de Madrid a favor del poble saharaui i en contra del govern del Marroc. A la capçalera de la marxa, convocada per la Coordinadora Estatal d'Associacions Solidàries amb el Sàhara, hi havia dirigents del PP, IU i UPyD, i dels sindicats UGT i CCOO, i també cares conegudes del món cultural, com la família Bardem.

Al llarg de la marxa, sota el lema "Marroc, fora del Sàhara 35 anys després", s'han sentit crits contra la repressió al campament d'Al-Aaiun de les forces de seguretat marroquines i també contra l'actuació del govern espanyol davant el conflicte. Dues hores després de l'inici, la manifestació ha arribat a la Puerta del Sol, on els actors Javier Bardem i Rosa Maria Sardà han llegit el manifest. Han exigit "una actitud ferma al govern espanyol davant la repressió del poble saharaui per part del Marroc" i l'aturada del comerç de material bèl·lic amb el Marroc. Bardem ha recordat a l'executiu que "continua sent la potència administradora del Sàhara Occidental, i que, per tant, ha d'assegurar la integritat dels espanyols que hi ha desplaçats com a observadors". També s'ha demanat que l'ONU, la UE i el govern adoptin mesures davant la vulneració dels drets humans per part del Marroc, i se celebri un referèndum d'autodeterminació al Sàhara. Els sindicats han denunciat "la manca de llibertat d'expressió" i "la condescendència i el pragmatisme del govern espanyol després de l'actuació del Marroc". Alguns dels participants han cremat banderes marroquines.

Els organitzadors han declarat que trobaven a faltar l'assistència de la ministra d'Afers Exteriors, Trinidad Jiménez, que, segons ells, havia protagonitzat altres marxes anteriors a favor del poble saharaui.

Un cop acabada la manifestació, un centenar de persones s'han concentrat davant la seu central del PSOE, al carrer Ferraz de Madrid, per exigir a la formació que condemni l'actuació del Marroc amb el poble saharaui i han fet responsables els socialistes d'haver-se quedat amb els braços creuats davant el conflicte. Cap representant nacional del PSOE ha participat en la marxa i els únics socialistes que s'han vist a la manifestació han estat l'alcalde de Sant Sebastià, Odón Elorza, i el diputat Antonio Gutiérrez. El carrer s'ha hagut de tallar al trànsit quan els concentrats s'han assegut en silenci i han demanat "una pau justa pel Sàhara Occidental". Entre els concentrats hi havia cares conegudes com els actors Willy Toledo i Alberto San Juan.



NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut