Madrid

Espanya insta el Marroc a aclarir la mort d'un ciutadà saharaui amb nacionalitat espanyola

El Ministeri d'Afers Exteriors ha demanat al govern del Marroc que aclareixi les circumstàncies de la mort d'un ciutadà amb DNI espanyol durant l'assalt, dilluns, a l'anomenat campament Llibertat. El nombre de víctimes continua sent confús. Diverses ONGs espanyoles alerten que podrien ser desenes. En canvi, el Marroc només reconeix una dotzena de morts, deu de les quals, asseguren des de Rabat, són policies marroquins. També continua el bloqueig informatiu. El Consell de Seguretat de l'ONU es reunirà dimarts que ve per tractar sobre aquesta crisi al Sàhara Occidental.

Actualitzat
El govern espanyol, a través del ministeri que encapçala Trinidad Jiménez, ha exigit informació a Rabat després de la denúncia de la família de l'home mort, que assegura que va ser brutalment agredit per les forces de seguretat marroquines. La víctima és Baby Hamday Buyema, de 35 anys, nascut al Sàhara Occidental quan aquest territori encara era colònia espanyola i, per tant, amb nacionalitat espanyola.

El balanç oficial de víctimes des de l'inici de la repressió marroquina sobre la revolta saharaui d'Al-Aaiun s'eleva a 12 persones, segons fonts marroquines, tot i que altres fonts parlen de desenes. Són les poques dades que arriben de la capital del Sàhara Occidental, on les autoritats mantenen el filtre informatiu.

Prova d'això és la detenció de tres periodistes espanyols de la Cadena SER, entre els quals hi ha la catalana Àngels Barceló, que han estat traslladats a l'aeroport per ser expulsats després de ser retinguts a Al-Aaiun i interrogats per la policia marroquina.

L'actitud de Rabat ha motivat que Amnistia Internacional li reclami una investigació independent i que el Front Polisario demani la intervenció del Consell de Seguretat, que no té previst reunir-se fins dimarts vinent per tractar la qüestió del Sàhara.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut