Més de 20.000 hectàrees cremades en l'incendi de Portugal

Protecció Civil espera controlar l'incendi de Portugal en les properes hores, si no augmenta el vent i les temperatures no sobrepassen els 39 graus

RedaccióActualitzat

L'incendi de Portugal, que ja ha arrasat més de 20.000 hectàrees des de dissabte, crema amb virulència en el 30% de la seva extensió. En la resta, el foc ja està controlat. Els fronts més actius es concentren entre Coïmbra i Leiria. Protecció Civil és optimista i calcula que en les pròximes hores el podria donar per controlat sempre que no augmenti el vent i les temperatures no sobrepassin els 39 graus.

Els morts ja són 64 i els ferits superen la seixantena. Una de les víctimes és un bomber que havia estat ajudant la gent a sortir dels cotxes. Almenys la meitat de les víctimes han perdut la vida a l'interior del seu vehicle en una carretera local. Fins ara s'han identificat 30 cossos i s'estima que abans de dissabte es pugui reconèixer la resta.

Les dades, però, són encara provisionals i es tem que puguin pujar, perquè les autoritats de la zona diuen que es trigarà molt a recórrer totes les localitats afectades i comprovar si hi ha més víctimes. L'incendi segueix cremant en tres districtes, Leiria, Coimbra i Castelo Branco, zones on  viu molta gent gran en pobles molt petits.

Hi ha uns 2.000 efectius desplegats però no donen l'abast i, en molts casos, els veïns s'han hagut d'enfrontar sols a les flames. Ho explica, per exemple, Marta da Conceiçao, una veïna:

"Un home va trucar als bombers 15 vegades seguides i després 8 més. Ningú va venir, devien ser a la muntanya o ves a saber on. Aquí només va venir Déu."

O José Enrique da Silva:

"No vam tenir cap ajuda. Tampoc dels bombers. Els que érem per aquí ens anàvem ajudant i vam aconseguir apagar el foc. Érem en una casa, i en dos minuts el foc ja ho havia envoltat tot."

Les crítiques a la poca previsió i a la lentitud de la resposta del govern portuguès són generalitzades, però les autoritats es resisteixen a assumir la responsabilitat d'una mala planificació de la lluita contra el foc, segons Elisio Oliveira, comandant dels Serveis Nacionals d'Emergència:  

"És una regió muntanyosa amb molts nuclis de població dispersos, i això complica les tasques d'extinció perquè ens obliga a dispersar els mitjans."

Avions d'Espanya i França ajuden en la lluita des de l'aire, i el govern portuguès ha demanat col·laboració als GRAF, el cos d'elit dels Bombers de la Generalitat, per establir una estratègia contra el foc.

 

La policia judicial ja ha identificat l'arbre on sembla que va començar el foc, on hauria caigut el llamp de la tempesta seca, que es dona per fet que és la causa de l'incendi. El fiscal regional ha obert una investigació criminal per determinar la causa exacta.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut