Més afluència als bancs per la crida d'ANC i Òmnium a treure diners com a protesta

Les entitats sobiranistes han demanat a la ciutadania que tregui diners en metàl·lic de 5 grans bancs aquest matí, sobretot entre les 8 i les 9, en protesta per l'actitud del govern espanyol

RedaccióActualitzat

Aquest divendres als caixers automàtics de moltes entitats s'ha pogut veure una mica més de moviment que altres dies, fruit de la iniciativa de la plataforma Crida per la Democràcia, en què hi ha l'ANC i Òmnium, que com a nova acció de protesta han cridat la gent a fer una retirada simbòlica de diners dels bancs al matí, sobretot entre les 8 i les 9.

La proposta pretén denunciar l'actitud del govern espanyol de negar-se a negociar amb el català i també l'empresonament dels líders de l'ANC i Òmnium, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. En concret, s'ha proposat treure diners en efectiu de 5 grans bancs: CaixaBank, Banc Sabadell, Santander, Bankia i BBVA, amb l'etiqueta #LaForçaDeLaGent.

 

En els casos de CaixaBank i del Banc Sabadell, la proposta també anima als que la secundin deixar clar a aquestes entitats bancàries que no s'està d'acord amb el canvi de localització de les seves seus socials. Per aquest motiu, una part de les persones que han participat en la protesta no han tret els diners amb el caixer automàtic, sinó que han entrat a l'entitat per explicitar el seu gest al mostrador.  

Molts dels que han anat als bancs aquest matí ja tenien previst anar-hi, però altres sí que ho han fet per la crida de les entitats sobiranistes. Alguns d'aquests últims han explicat als mitjans de comunicació que dedicarien els diners retirats avui -sovint entre 100 i 160 euros- a fer una despesa extra, i d'altres deien que els utilitzarien per fer les compres que ja tenien previstes. Alguns, en canvi, tenien pensat fer-se socis d'Òmnium Cultural o realitzar una aportació a la caixa de resistència de l'ANC.

 

155 euros

Molts usuaris de Twitter han ensenyat els diners que han tret. No hi han faltat els que han seguit la proposta de treure una xifra concreta de diners, 155 euros, en referència directa al número de l'article de la Constitució que té intenció d'activar aquest dissabte el govern espanyol per intentar impedir la declaració d'independència.

 

Tot i la dificultat per fer-ho, ja que la majoria de caixers només tenen bitllets de 20 i 50 euros, molts han assegurat que ho han aconseguit:

 

 

 


Les entitats diuen que han operat sense problemes.
 

Crítiques de Ciutadans i de Santi Vila

La iniciativa de Crida per la Democràcia ha rebut moltes crítiques: la cap de l'oposició al Parlament, Inés Arrimadas, de Ciutadans, va qualificar d'"irresponsable" la campanya poc després de fer-se pública ahir a la nit. Avui, divendres, ha insistit, i ha concretat també més la crítica: ha assegurat que es busca "provocar pànic financer", i ha reclamat "tornar al seny":

 

 

 

Per la seva banda, i des d'una posició política als antípodes, també ha criticat la mesura el conseller d'Empresa i Coneixement de la Generalitat, Santi Vila, que ha assegurat que posa en risc l'economia i que això "és sempre un autogol":

 

 

 

 

Anar al contingut