Karlsruhe

Merkel revalida la presidència de la CDU gràcies al nou "miracle alemany"

La cancellera alemanya, Angela Merkel, ha estat reelegida presidenta de la Unió Cristianodemòcrata, CDU, amb el 90,4% dels vots, després d'un discurs davant el congrés del partit centrat en la puixança econòmica del país, la defensa dels valors conservadors i els atacs a l'oposició. Merkel, que pràcticament ha revalidat el 95% dels vots que va obtenir fa dos anys, ha estat ovacionada durant 10 minuts pel miler de delegats reunits a la Karlsruhe. La cancellera, líder de la CDU des de l'any 2000, ha definit el partit com l'artífex d'un nou "miracle alemany" que "meravella al món".

Actualitzat
"Vam prometre, en el punt més alt de la crisi, tirar Alemanya endavant. Avui Alemanya està millor que gairebé tots els altres", ha proclamat Merkel, per afegir que "el món parla d'un nou miracle alemany". "En realitat, però, no és un miracle, sinó una cosa que els alemanys, i la CDU en concret, hem aconseguit treballant molt i en la direcció correcta", ha afirmat.

Merkel ha defensat cadascun dels passos fets sota el seu lideratge davant la crisi grega -"que va posar en joc l'estabilitat de l'euro i el futur d'Europa"-, així com les receptes defensades ara davant la cimera del G-20. "El bon europeu no és sempre el que actua ràpid, sinó el que actua amb intel·ligència", ha sentenciat, en al·lusió a les crítiques inicials a la seva gestió entre els seus socis europeus, en què es va arribar a retreure a Alemanya manca de determinació i lentitud.

Merkel ha destacat el descens de la desocupació -"Vaig assumir la Cancelleria amb cinc milions de desocupats, ara hi ha menys de tres milions"- i s'ha guanyat una de les ovacions més sonades en defensar la bona reputació del "Made in Germany". "No serem ara castigats perquè els bons productes 'Made in Germany' s'exporten a tot el món", ha dit, en relació amb el "boom" exportador alemany, motor tradicional de l'economia del país, que suscita "l'admiració i respecte mundial".

Tot seguit, la cancellera ha atacat l'oposició socialdemòcrata i verda i els ha fet una crida a presentar batalla a la ronda d'eleccions regionals del 2011, entre d'altres a l'estat de Baden-Württemberg, al qual pertany Karlsruhe.

Ha incidit també en els valors cristians, com a puntal i referent de la societat alemanya, i ha posat èmfasi que Alemanya donava "de tot cor" la benvinguda a tot aquell que "respecti i observi la nostra cultura de referència". Merkel ha dirigit així clarament el seu discurs a l'ala més conservadora del partit, un canvi respecte a discursos anteriors, en què fins i tot se l'havia qualificat de "socialdemocratizada".

De Karlsruhe en sortirà una cúpula de la CDU renovada, marcada per la lleialtat a la seva línia, amb l'elecció com a vicepresidents d'Ursula von der Leyen i Norbert Rottgen, tots dos membres del seu govern, més Volker Bouffier, primer ministre a l'estat de Hesse.

La qüestió més espinosa del congrés serà el debat al voltant de les proves genètiques en embrions fecundats "in vitro", abans de la seva implantació a l'úter matern, per detectar malalties hereditàries, un tema que divideix el partit.
Anar al contingut