Alexis Tsipras, Matteo Renzi i Angela Merkel, a la cimera d'aquest dijous a Brussel·les (Reuters)
Alexis Tsipras, Matteo Renzi i Angela Merkel, a la cimera d'aquest dijous a Brussel·les (Reuters)
Brussel·les

Merkel avisa que la reunió de l'Eurogrup de demà sobre Grècia serà "decisiva"

Hollande també considera que la trobada serà "crucial", mentre que el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, critica les sessions maratonianes dels últims dies perquè diu que "quan estàs cansat no pots prendre bones decisions"

RedaccióActualitzat

Els caps d'estat i de govern de la Unió Europea consideren vital la reunió de l'Eurogrup de demà, dissabte, per tancar un acord amb Grècia. Aquesta és l'opinió d'alguns líders, com la cancellera alemanya Angela Merkel i el president francès François Hollande, després que la tercera cimera dels ministres de Finances en una setmana no servís per desencallar les negociacions amb Atenes.

Els caps d'estat i de govern de la UE han acabat de matinada la primera jornada de la cimera a Brussel·les. "Els líders han acordat que no cal una cimera de l'Eurozona, esperem que l'Eurogrup acabi el procés dissabte", ha dit el president del Consell, Donald Tusk. "Encara no hi ha un acord entre Grècia i les institucions", ha lamentat Tusk, que ha dit que els líders de la UE han donat el seu "suport a les institucions en el procés" i confien que les negociacions es tancaran demà.

Angela Merkel ha fet aquest advertiment: "El que estem dient, no sense haver-ho pensat amb calma, és que l'Eurogrup és d'una importància decisiva, especialment tenint en compte que queda molt poc temps i que s'ha de treballar en el resultat." En una roda de premsa, la líder alemanya ha avisat Grècia que no té més opcions de finançament que rebre els diners de l'últim tram del rescat, però no ha volgut especular sobre la possibilitat d'una sortida grega de l'euro.

El president francès també ha alertat que Grècia es queda sense temps i que la reunió d'aquest cap de setmana serà "crucial". "El temps s'acaba el 30 de juny", ha recordat Hollande.

El president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, ha lamentat els mètodes de negociació amb Grècia, que han implicat quatre Eurogrups en els darrers dies, una cimera extraordinària dels líders de l'Eurozona dilluns, així com també diverses reunions bilaterals entre el govern d'Atenes i el BCE, l'FMI i la CE. "Aquest no és un mètode de treball bo", ha criticat el luxemburguès, que ha admès que estava "despert però cansat" i que "quan estàs cansat no pots prendre bones decisions".

En tot cas hi ha qui pensa que l'acord és poc menys que inevitable. El primer ministre italià, Matteo Renzi, ha dit que cal fer "tots els esforços" per mantenir Grècia a l'Eurozona i ha vaticinat que la negociació sobre el rescat es resoldrà "a les pròximes hores". Segons el mandatari italià, "la crisi grega se solucionarà, nosaltres treballem en aquest sentit, però, naturalment, Atenes ha de complir la seva part".

 

 

 

 

 

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut