Londres

Màxima alerta a Londres després de desactivar dos cotxes bomba i trobar-ne un altre de sospitós

L'amenaça terrorista torna a planar sobre Londres. La policia ha localitzat un artefacte explosiu a l'interior d'un cotxe aparcat a la zona de Haymarket, al centre de Londres, prop de Picadilly Circus. El dispositiu estava a punt per explotar però ha pogut ser desactivat després de rebre un avís de matinada que alertava de la presència d'un cotxe sospitós. Scotland Yard ha acordonat la zona i un destacament especialitzat en terrorisme s'ha fet càrrec del cas. Al vehicle hi havia quantitats importants de gasolina, bombones de gas i claus i, segons fonts policials, si hagués explotat hauria provocat nombroses víctimes i ferits. Hores després s'han trobat dos cotxes més que han fet aixecar sospites, un dels quals també contenia un artefacte explosiu. Per ara, s'han acordonat més zones de la ciutat per examinar els vehicles amb un robot teledirigit.

Actualitzat

Un Mercedes de color gris plata és el vehicle que amagava el material explosiu que podria haver escampat el terror en ple cor del centre de Londres, molt a prop de la zona de cinemes i teatres. Segons el relat d'alguns testimonis, l'automòbil va col·lisionar amb uns contenidors d'escombraries i el conductor es va donar a la fuga. L'alerta a la policia, però, la va donar el personal d'una ambulància que havia acudit a la zona per un servei en veure que del vehicle sortia fum.

L'avís es va rebre cap a les dues de la matinada, hora local, una hora més a Catalunya, i en adonar-se del contingut del vehicle ràpidament es va avisar els artificiers. Aquests van poder evitar l'explosió desactivant manualment els artefactes, la qual cosa facilita ara l'anàlisi del material del qual estaven compostos.

El comando antiterrorista de la policia s'ha fet càrrec de la investigació. Una lona blava i blanca ha cobert totalment el vehicle per tal que els forenses poguessin realitzar la seva feina amb tranquil·litat abans que aquest fos retirat del lloc dels fets. De fet, tota la zona de Haymarket ha quedat tancada al trànsit per facilitar les tasques policials. La mesura ha provocat un autèntic col·lapse a l'hora punta del matí. També l'estació de metro de Picadilly Circus està tancada i els combois passen de llarg.

Dos cotxes més


Però aquesta no és l'única zona de la ciutat que està tancada. La cèntrica i transitada avinguda Park Lane també ha estat acordonada després que la policia ha trobat un altre cotxe sospitós. A la nit, Scotland Yard ha confirmat que aquest segon vehicle, un Mercedes de color blau, també contenia el mateix artefacte explosiu que el primer cotxe bomba.

Si amb aquesta segona descoberta l'alerta s'ha intensificat, després ha esdevingut màxima. I és que les forces de seguretat han localitzat un tercer vehicle sospitós, en aquest cas a la zona de Fleet Street, que també ha estat tancada al trànsit per analitzar-lo.

Les investigacions

El subcomissari de Scotland Yard, Peter Clarke, ha explicat que la policia ha trobat quantitats “significatives” de gasolina, bombones de gas i claus a l’interior del vehicle però ha precisat que encara és massa aviat per atribuir l’atemptat frustrat a un o altre grup terrorista, encara que algunes veus autoritzades s'atreveixen ja a parlar d'Al-Qaeda. El que sí que sembla clar és que s’ha evitat una massacre ja que si hagués explotat el vehicle, ha explicat Clarke, hi hauria hagut un important nombre de morts i ferits.

Clarke, que ha alertat que l'amenaça terrorista és "real, és aquí i és permanent", ha demanat a la població que es mantingui vigilant. També ha dit que la policia procedirà a analitzar el material gravat per les càmeres de circuit tancat de seguretat instal·lades a Haymarket.

L'executiu Brown, al peu del canó

En l'àmbit polític, l'anomenat comitè Cobra, integrat pels principals ministres i els serveis secrets britànics, s'ha reunit d'urgència per estudiar la situació sota la direcció de la nova ministra d'Interior, Jacqui Smith. En acabar la reunió, Smith ha reiterat les advertències sobre l'amenaça "seriosa i sostinguda" del terrorisme internacional "i la necessitat que la població estigui a l'aguait i denunciï qualsevol cosa sospitosa". Unes paraules que seguien la línia de les reaccions del mateix primer ministre, Gordon Brown, hores abans.

L’alcalde de Londres, Ken Livingstone, també ha fet una crida a londinencs i turistes perquè cooperin amb les autoritats i també els ha demanat que mantinguin la calma.

Per la seva banda, el ministre de Defensa, Des Browne, ha apuntat que segons tots els indicis semblava "un incident molt seriós" i ha expressat la seva satisfacció perquè ningú no ha resultat ferit. Des de la cartera de Justícia, el seu titular, Jack Straw, s'ha mostrat "trist" per l'incident i ha afegit que la policia farà el possible per evitar el menor trastorn al centre de la ciutat.

Unes dates assenyalades

La troballa de l’artefacte explosiu passa la mateixa setmana que Gordon Brown ha accedit a Downing Street i just una setmana abans que es compleixin dos anys de l’atemptat terrorista que, amb la col·locació de diverses bombes en metros i autobusos de la City londinenca, va causar el 7 de juliol del 2005 la mort a 56 persones, entre altres, la dels quatre suïcides.

NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut