Manresa destinarà 1 MEUR el 2017 en un "pla de xoc" per a la millora de l'espai urbà

Manresa destinarà 1 MEUR el 2017 en un "pla de xoc" per a la millora de l'espai urbà

Manresa destinarà 1 MEUR el 2017 en un "pla de xoc" per a la millora de l'espai urbà

Pla general de la roda de premsa. D'esquerra a dreta, el regidor Marc Aloy, l'alcalde Valentí Junyent, i el regidor Jordi Serracanta. Imatge del 14 de novembre del 2016.

Pla general de la roda de premsa. D'esquerra a dreta, el regidor Marc Aloy, l'alcalde Valentí Junyent, i el regidor Jordi Serracanta. Imatge del 14 de novembre del 2016.

ACN Manresa.-Manresa té 117 carrers en mal estat i, d'aquests, n'hi ha 24 que necessiten una actuació prioritària. Així ho conclou una auditoria sobre l'estat dels carrers encarregada per l'Ajuntament per tal d'avaluar la situació de la via pública. L'estudi calcula que calen més de 15 MEUR per reparar tots els vials que es troben en mal estat. De moment, l'Ajuntament ha anunciat que aquest 2017 destinarà 1 MEUR en un "pla de xoc" per arranjar alguns dels vials més urgents. L'alcalde, Valentí Junyent, ha subratllat que es tracta d'una xifra "molt important", ja que representa la meitat del què s'ha invertit en espai urbà durant els últims deu anys a la ciutat. Ara per ara, l'Ajuntament està acabant de definir quines actuacions es duran a terme, però Junyent ha avançat que l'Avinguda de les Bases serà un dels vials prioritaris pel seu mal estat i per l'important volum de trànsit que hi circula.

La millora de l'espai urbà era un dels principals punts de l'acord de governabilitat entre CiU i ERC. Per això, l'Ajuntament va destinar 35.000 euros en una auditoria externa que servís per avaluar l'estat general de la via pública. L'estudi conclou que farien falta 3,6 MEUR per fer front a les actuacions més urgents, i 12 MEUR més per reparar la globalitat de carrers que es troben en mal estat. L'alcalde, Valentí Junyent, ha assegurat que l'Ajuntament és conscient del mal estat dels carrers de la ciutat, però ha lamentat que, si no s'ha invertit fins ara, ha estat degut a la situació de crisi. En aquest sentit, Junyent celebra que els pressupostos del 2017 -pendents d'aprovar en el ple del desembre- incloguin ja una partida d'1 MEUR per a la reparació dels vials més urgents. L'alcalde ha qualificat aquesta xifra de "molt important", ja que representa la meitat del què la ciutat ha invertit en espai urbà durant la darrera dècada. Amb aquesta quantitat, es calcula que es podrà dur a terme més d'una quarta part de les accions més prioritàries que marca l'auditoria. De la seva banda, el regidor de Planejament i Projectes Urbans, Marc Aloy, ha explicat que s'ha creat un equip específic que es dedicarà exclusivament a planificar totes les actuacions que es duran a terme amb aquest milió d'euros. Les obres es prioritzaran tenint en compte els criteris de seguretat vial, l'estat de degradació del ferm, quines són les vies que suporten més trànsit i també la distribució per districtes de la ciutat. De moment, l'Ajuntament està acabant de definir quines actuacions s'inclouran dins del pressupost del 2017, però Junyent ja ha avançat que l'Avinguda de les Bases serà un dels vials prioritaris pel seu mal estat i per l'important volum de trànsit que suporta. L'alcalde també ha assegurat que la xifra d'1 MEUR "no serà un bolet, ja que esperem que tingui continuïtat". L'Ajuntament finançarà la meitat del pressupost destinat al pla de xoc, mentre que la resta es farà amb subvencions de la Diputació i la Generalitat. ¿