Manifestació multitudinària a Àustria contra la coalició de govern entre la dreta i l'extrema dreta (Reuters)
Manifestació multitudinària a Àustria contra la coalició de govern entre la dreta i l'extrema dreta (Reuters)
Àustria

Manifestació multitudinària a Viena contra el govern de dreta i extrema dreta

Juli RodésActualitzat

Sota una pluja glacial, milers de persones s'han manifestat aquest dissabte al vespre a Viena per protestar contra la coalició de govern, a Àustria, entre els conservadors i l'extrema dreta.

A les pancartes més nombroses, s'hi podia llegir: "No deixeu que els nazis governin". Moltes també feien referència a l'annexió d'Àustria per part de l'Alemanya nazi, fa 80 anys, i asseguraven que els partidaris de l'actual govern hi haurien donat suport.

La manifestació hauria aplegat unes 20.000 persones, segons la policia, que ha remarcat que era difícil fer el recompte a causa del llarg recorregut.

 

La xifra dobla les expectatives dels convocants –organitzacions d'esquerra i del moviment antiracista–, que, tanmateix, asseguren que al final han aconseguit reunir unes 60.000 persones.

Els manifestants han travessat el centre de Viena fins a arribar al districte dels ministeris i, a la plaça que hi ha davant de l'antic palau imperial, han encès els llums dels telèfons mòbils.

Aquesta mobilització multitudinària arriba tot just un mes després de la formació de l'actual govern, encapçalat pel jove conservador Sebastian Kurz, de 31 anys, president del Partit Popular Austríac (ÖPV), i per Heinz-Christian Strache, cap del Partit de la Llibertat d'Àustria (FPÖ), d'ultradreta.

 

És la segona vegada que l'ÖPV i l'FPÖ formen una coalició de govern a Àustria. La primera va ser després de les eleccions del 1999, quan l'FPÖ, aleshores dirigit per Jörg Haider, va ser el segon partit més votat, al darrere dels socialdemòcrates de l'SPÖ. L'aliança, que va suscitar una àmplia reprovació internacional i sancions de la Unió Europea, va durar amb prou feines tres anys, arran de les divisions internes de la ultradreta.

Els últims deu anys, el govern austríac havia estat integrat per una "gran coalició" de centre entre els socialdemòcrates i els conservadors.

Anar al contingut