Enfrontaments entre manifestants contra Maduro i les forces de seguretat a Caracas (Reuters)
Enfrontaments entre manifestants contra Maduro i les forces de seguretat a Caracas (Reuters)
Caracas

Maduro treu Veneçuela de l'OEA per "intervencionisme"

El president veneçolà diu que, amb aquesta decisió, ha fet "un pas de gegant per trencar amb l'intervencionisme imperial". Mentrestant continuen les protestes dels opositors al carrer.

RedaccióActualitzat

El govern de Nicolás Maduro ha anunciat que abandona l'OEA, l'Organització d'Estats Americans. Acusa aquesta organització d'intrusisme i parcialitat en la crisi que travessa el país. Una crisi que ja ha causat 29 morts, 500 ferits i més de mil detinguts, en les últimes quatre setmanes de protestes. Però Maduro treu pit i justifica la retirada de l'OEA en un missatge en el seu compte de Twitter:

 

 

El president de Veneçuela ha demanat la comprensió i solidaritat dels pobles de l'Amèrica Llatina i del món "per derrotar el pla intervencionista" contra el país. "La Veneçuela Bolivariana Revolucionària i chavista continuarà la seva marxa cap a la nostra verdadera independència i res ni ningú ens detindrà", ha assegurat Maduro.

La ministra d'Afers Exteriors, Delcy Rodríguez, ha criticat l'OEA per haver convocat una reunió sobre la crisi veneçolana sense el seu consentiment i ha avançat que a les pròximes hores començarà un procediment per abandonar l'organisme.

La decisió de l'OEA d'abordar la situació a Veneçuela s'ha pres després d'un intens debat sobre la capacitat d'intervenció de l'organització sobre un dels seus membres. El representant del país a l'OEA, Miguel Ángel Trinidad, ha retret l'actuació d'aquest organisme:

"El poble de Veneçuela té el deure de resoldre els seus assumptes interns sense la tutela de cap dels que estan presents aquí, de cap. I ni molt menys, des de Washington es decidirà mai el destí de Veneçuela." 

La cap de la diplomàcia argentina, Susana Malcorra, l'ha replicat:

"Nosaltres tenim el dret i l'obligació de tutelar les institucions. quan aquestes institucions, sobretot les democràtiques, es posen en dubte."

Enmig de la tensió que viu el país, el Parlament, controlat per l'oposició, ha convocat una sessió extraordinària en un parc de Caracas aquest mateix dijous, per aprovar un manifest antichavista. I les protestes al carrer es mantenen.

Anar al contingut