Barcelona

Lucena demana a Rajoy que "mogui fitxa" i mostri als catalans "que hi ha alternatives a la ruptura"

Per la seva banda, el número dos dels socialistes catalans, Antoni Balmón, creu que "Mas només juga a guanyar temps" per mantenir-se al govern. Pel que fa a Mohedano, ha considerat que es va comportar com un "hooligan" a l'acte d'ERC.

Victòria MiróActualitzat

El portaveu parlamentari del PSC, Maurici Lucena, considera que el president espanyol Mariano Rajoy ha de "moure fitxa" i mostrar als catalans "que hi ha alternatives a la ruptura". Per Lucena, en aquest moment, ni Rajoy ni el president de la Generalitat, Artur Mas, estan demostrant estar "a l'alçada de les circumstàncies històriques".

En declaracions al programa "L'oracle" de Catalunya Ràdio, el portaveu socialista al Parlament ha reclamat sentit d'estat a tots dos presidents. "Si Mas vol un acord de veritat, no sé com vol començar negociant imposant a l'altre i tirant-li al cap la consulta i la pregunta. I Rajoy, crec que cal començar a dir-ho amb claredat, és hora que espavili i es mogui. Ha de voler parlar", ha afirmat Lucena.

En aquest sentit, ha opinat que el PSOE està evidenciant "més sensibilitat cap al problema català i proposant una solució" en contraposició a "l'enroc que proposa el PP".

Pel que fa a l'entrevista d'Artur Mas a TV3, Lucena ha assegurat que els socialistes catalans es van sentir "molt reivindicats, perquè va posar èmfasi en què la consulta fos acordada" i li ha recordat que "és president de la Generalitat les 24 hores" i "la seva opinió com a ciutadà és irrellevant", en referència a la seva confessió que, "com a persona", votaria a favor de la independència en la consulta.

Balmón creu que Mas insinua que la consulta no es farà

El secretari d'Acció Política del PSC, Antoni Balmón, ha considerat que Artur Mas "només guanya temps" amb l'acord de la pregunta de la consulta per mantenir-se al govern. Així ho ha afirmat en declaracions a "El matí de Catalunya Ràdio", l'endemà de l'entrevista que el president de la Generalitat va concedir a TV3. Segons Balmón, Mas va donar a entendre que la consulta no es farà i per això li ha reclamat que posi data ja als comicis.

El secretari d'Acció Política del PSC i alcalde de Cornellà també ha dit que el PSC retorna l'oferta que va fer Mas perquè se sumessin a l'acord i l'ha convidat que sigui ell qui vagi amb el PSC a pactar la consulta a Madrid. "Les coses no s'aconsegueixen de forma immediata", ha dit Balmón, que ha considerat que les forces a favor de la consulta han venut que tot és molt fàcil.

"La consulta ho amaga tot, la consulta és un placebo i ja no funciona", ha dit Balmón, que ha demanat "treballar per la gent i pel dia a dia".

Mohedano, un "hooligan" a l'acte d'ERC

Balmón no ha aclarit si finalment el PSC decidirà expulsar el dirigent socialista Fabián Mohedano, que dissabte passat va acudir a un acte d'ERC a favor de la consulta. Segons ha indicat, l'executiva del partit encara no n'ha parlat, si bé se li ha obert un expedient informatiu.

En tot cas, Balmón ha expressat que si bé els socialistes poden acudir a actes d'altres partits, "per un element de cordialitat", "el que mai no som és 'hooligans'", un adjectiu que ha usat per definir el comportament de Mohedano.

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut