Un policia custodiant un tren de refugiats
L'ONU recorda que Europa afronta l'onada migratòria més greu de les últimes dècades (Reuters)
Estats Units

L'ONU demana als països de la UE que acullin almenys 200.000 refugiats

L'alt representant de l'ONU per als refugiats pensa que els membres dels 28 tenen "l'obligació de participar" en el programa de repartiment

RedaccióActualitzat

L'ONU demana als països de la UE que aculli almenys 200.000 refugiats. "Una estimació molt preliminar indica que potencialment es necessitarà augmentar les places de repartiment fins a les 200.000 persones", ha admès l'alt representant de l'ONU per als refugiats, Antonio Guterres. Són xifres ja superiors a la proposta que va fer el president francès, François Hollande, i la cancellera alemanya, Angela Merkel, de distribuir 160.000 persones entre els països membres de la Unió Europea. L'ONU ha lamentat el fracàs del continent per donar una resposta comuna a la crisi que només ha beneficiat a la màfia que trafiquen amb persones.

L'alt representant de l'ONU per als Refugiats pensa que els membres dels 28 tenen "l'obligació de participar" en el programa de repartiment i ha recordat que Europa afronta l'onada migratòria més greu de les últimes dècades. Antonio Guterres ha dit, però, que la solidaritat no pot ser només responsabilitat d'alguns pocs membres de la UE.

De fet, aquest divendres és una jornada clau perquè la Unió Europea defineixi com fa front a aquesta crisi. A Luxemburg es troben els ministres d'Afers Estrangers dels 28 països membres i a Praga ho faran els països de l'Est, que rebutgen la imposició de quotes que proposen França i Alemanya.

Un dels països més crítics amb el repartiment és Hongria, a l'epicentre de la crisi. Aquest divendres, Vicktor Orbán, el seu primer ministre, ha tornat a llançar un missatge de duresa. Orbán ha dit que l'onada de refugiats és inacabable i que els hongaresos poden acabar sent minoria al seu propi país.

En aquest sentit, Montserrat Freixes, representant regional de l'ACNUR per Europa central, ha assegurat que l'actitud del govern hongarès és molt preocupant. Tot i reconèixer que Hongria té pocs mitjans per afrontar la situació, des de Budapest, Freixes ha explicat a "El matí de Catalunya Ràdio" que es compara els refugiats amb terroristes.

Freixes ha anunciat que acaben d'obtenir permís perquè l'ACNUR situï petits punts d'ajuda a la frontera per poder donar aigua i menjar als refugiats.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut