Bangkok

L'OMS avisa que un terç de la població mundial podria agafar la grip nova el 2010

L'Organització Mundial de la Salut ha advertit que un terç de la població mundial podria contagiar-se del virus de la grip nova l'any que ve. El missatge ha arribat de la veu del director general adjunt interí de l'OMS, Keiji Fukuda, que, malgrat l'alarmisme, ha precisat que la malaltia és "suau" però el nivell de població potencialment infectada "pot ser enorme". Hores abans, també fomentava l'alarmisme un altre responsable de l'OMS, que ha considerat arriscat menjar carn de porc. La mateixa organització, però, s'ha encarregat de desmentir-lo.

Actualitzat
El missatge més alarmista l'ha donat aquest dijous a la matinada Jorgen Schlundt, director del Departament de l'OMS per a la Seguretat Alimentària. Schlundt ha afirmat que els virus de la grip poden sobreviure al procés de congelació i continuar presents a la carn descongelada i a productes que se'n deriven. "La carn de porcs malalts o trobats morts no s'hauria de processar ni fer-se servir per al consum humà sota cap circumstància", ha assegurat.

La mateixa OMS, que ha reiterat des del principi de l'epidèmia que no hi havia cap perill per menjar carn de porc, ha emès un comunicat en què insisteix que la ingesta de porc no presenta cap risc i que el virus no es transmet per aquesta via. El text té l'aval tant de l'OMS com de la FAO (l'Organització de l'ONU per a l'Agricultura i l'Alimentació) i l'OIE (l'Organització Mundial de la Salut Animal). El comunicat recorda que quan es cuina la carn es deixa "inactiu immediatament" qualsevol virus que hi pugui ser present. També la Generalitat i el govern espanyol han donat un missatge de tranquil·litat

El que sí que ha avisat l'OMS és de la probabilitat que el virus arribi a un gran nombre de persones l'any que ve, basant-se en "experiències prèvies". El director general adjunt interí de l'OMS, Keiji Fukuda, ho ha afirmat per via telefònica des de Ginebra als responsables de diversos països orientals reunits a Tailàndia per estudiar com fer front a l'extensió de la grip nova. Fukuda, però, no ha esclarit si s'arribarà a declarar el grau de pandèmia (és a dir, apujar l'alertat del grau 5 al 6, el més elevat de la classificació que fa servir l'OMS. De fet, ha afirmat que tant podria ser que s'arribés al 6 aviat com que baixés fins al 4.
Anar al contingut