Sakineh Mohammadi Ashtiani, la dona condemnada a mort per adulteri a l'Iran
Sakineh Mohammadi Ashtiani, la dona condemnada a mort per adulteri a l'Iran
Iran

L'Iran suspèn la lapidació fins a la mort de la dona condemnada per adulteri

Després de les nombroses mostres de repulsa de la comunitat internacional, l'Iran ha suspès la lapidació fins a la mort d'una dona condemnada per adulteri. Akineh Mohammadi Ashtiani, de 43 anys, empresonada des de fa quatre anys, havia estat condemnada a morir a cops de pedra per la justícia iraniana. Encara no se sap, però, si se li aplicarà la pena capital mitjançant un altre mètode o si es tracta d'un ajornament. La dona, mare de dos fills, ja havia estat condemnada anteriorment a 99 fuetades per haver mantingut relacions amb dos homes després de la mort del seu marit.

Actualitzat
Akineh Mohammadi Ashtiani, finalment, no serà executada. En un comunicat l'ambaixada iraniana ha titllat de "falses" les informacions difoses sobre la lapidació de la iraniana, per qui s'havien mobilitzat governs i organitzacions de tot del món, i s'havien convocat manifestacions de rebuig arreu.

El secretari d'Estat del Ministeri d'Afers Exteriors britànic, Alistair Burt, havia assegurat que la lapidació "és un càstig medieval que no té sentit en el món modern" i que l'Iran "demostra un flagrant menyspreu dels seus compromisos en matèria de drets humans". Ràpidament l'ambaixada iraniana ha respost: "Aquests tipus de càstigs amb dures penes s'apliquen a l'Iran" i ha assegurat que la lapidació no s'inclou en el projecte de Codi Penal islàmic que estudia actualment el Parlament iranià.

Els Estats Units també havien instat l'Iran a no executar Ashtiani i titllaven la lapidació d'una pràctica "bàrbara" i "abominable". I mostraven obertament la seva repulsa a "matar legalment algú a través de la tortura".

El dramaturg David Hare, els actors Robert Redford, Emma Thompson i Juliette Binoche, i la dissenyadora Katherine Hamnett són algunes de les cares que s'han sumat a la campanya a favor de l'alliberament.

El mateix fill de la condemnada, de 22 anys, va enviar una carta a les organitzacions de drets humans en la qual negava les acusacions d'adulteri contra la seva mare i es queixava que les màximes autoritats del país haguessin rebutjat les peticions de clemència.

La dona ja havia estat condemnada anteriorment per haver mantingut relacions amb dos homes després de la mort del seu marit. Llavors va rebre 99 fuetades de càstig.
Anar al contingut