Una parada de fruita en un mercat
Una parada de fruita en un mercat
Madrid

L'IPC interanual baixa dues dècimes al maig i se situa en el 0,5% a Catalunya i en el 0,2 % en el conjunt de l'Estat

La taxa d'inflació interanual també baixa dues dues dècimes al conjunt de l'Estat i se situa en el 0,2%

RedaccióActualitzat

Els preus han pujat una dècima a Catalunya al maig i la inflació interanual, és a dir, l'acumulada dels últims dotze mesos, s'ha situat en el 0,5%. Aquesta taxa ha baixat dues dècimes en relació amb l'abril, quan hi va haver la Setmana Santa, segons l'institut Nacional d'Estadística (INE). Catalunya és la segona comunitat amb la inflació més alta, al darrere de les Balears, que té un 0,6%. En aquest any el que més ha pujat és l'habitatge i les begudes alcohòliques i el tabac. Per contra el que més ha baixat són les comunicacions.

Al conjunt de l'Estat, l'índex de preus de consum s'ha mantingut estable al mes de maig, però també ha baixat dues dècimes la seva taxa interanual, fins al 0,2%. Una caiguda que s'explica sobretot per l'abaratiment del preu dels aliments i de les begudes no alcohòliques així com dels viatges i els hotels després de la Setmana Santa, mentre que es va encarir el preu de la gasolina, del vestit i del calçat.

L'IPC encadena ja dos mesos en positiu després que el passat mes de març registrés una taxa negativa de -0,1%. Amb el mes de maig, però, l'IPC interanual ja fa nou mesos que té taxes molt baixes, d'unes dècimes, en part per la pujada de l'IVA.

Així doncs, en l'acumulat de l'any, l'IPC registra una taxa del -0,3% i en taxa mensual, del maig sobre l'abril, els preus es van mantenir sense canvis.

D'altra banda, l'índex de preus de consum harmonitzat al conjunt de l'Estat es va situar al maig en el 0,2%, una dècima per sota de la taxa anual registrada a l'abril (0,3%). En taxa mensual, es va mantenir estable.

Finalment, la taxa interanual de la inflació subjacent, la que no inclou els preus dels productes energètics ni dels aliments no elaborats, va caure tres dècimes, fins al 0,0%, dues dècimes per sota de la taxa general.

Anar al contingut