Sabadell

L'Hospital de Sabadell aconsegueix reduir un 10% la mortalitat en malalts de sèpsia

La sèpsia és la responsable de 17.000 morts anuals només a Espanya. Es tracta d'una patologia que provoca al malalt una infecció molt greu. Un programa pioner coordinat des de l'Hospital de Sabadell ha aconseguit reduir un 10% el nombre de morts per aquesta malaltia. La clau ha estat l'ús de les noves tecnologies, però sobretot la millora dels tractaments i l'administració més ràpida dels antibiòtics.

Actualitzat
La sèpsia és una de les principals causes de mort entre els malalts hospitalitzats. Ricard Ferrer i Antoni Artigas han coordinat des de l'Hospital de Sabadell un programa en 59 unitats de cures intensives de tot l'Estat que ha aconseguit salvar 500 vides en un any.

L'èxit del programa es basa en l'aplicació de noves tecnologies pel control de l'evolució dels pacients però, sobretot, per la millora dels tractaments i l'administració més ràpida dels antibiòtics.

"El que s'ha de fer és identificar el pacient al servei d'urgències o on sigui. Un cop tenim el pacient identificat, considerar que tractar-lo és una urgència i que els tractaments i els diagnòstics s'han de posar en marxa d'una manera molt ràpida", explica Ricard Ferrer, un dels responsables del programa.

Les millores d'aquest estudi s'han aplicat també a escala internacional. Segons Antoni Artigas, "el que demostra és que amb tots els malalts hi ha hagut una millora progressiva de la supervivència aplicant les recomanacions que s'han fet a escala internacional".

L'Hospital de Sabadell ha creat també un codi específic com el que ja existeix per a altres patologies greus com l'infart. La intenció és que s'estengui per tots els hospitals i que en cada unitat sàpiguen què han de fer davant d'un cas de sèpsia.
Anar al contingut