Londres

L'extrema pobresa es duplica a Palestina en un any d'embargament

Intermón Oxfam i Metges del Món han fet públic un informe que mostra que la població palestina en situació de pobresa extrema s'ha duplicat un any després de l'inici de l'embargament internacional sobre la zona. Per això, aquestes ONG han demanat al govern espanyol que pressioni la Unió Europea perquè aixequi l'embargament i reprengui l'ajuda a l'Autoritat Nacional Palestina (ANP).

Actualitzat

La investigació, portada a terme pel Centre d'Opinió Pública Palestí (COPP), indica que més de quatre de cada cinc famílies palestines han vist caure els seus ingressos un 50% en el primer any de boicot. El COPP ha explicat que aquestes dades arriben després d'entrevistar 677 famílies entre el 12 i el 19 de març. El COPP també ha entrevistat 67 responsables d'escoles, hospitals o del subministrament d'aigua en diversos districtes de Gaza i Cisjordània, i nou de cada deu entrevistats van assegurar que aquests serveis han sortit perjudicats per la suspensió de les ajudes financeres. La meitat d'aquests gestors han admès a l'enquesta, segons ha explicat Oxfam, que han hagut de reduir els seus serveis bàsics a la meitat o menys per falta de fons.

L'enquesta s'ha fet per valorar els resultats de la decisió dels donants occidentals com la UE, els EUA i el Canadà, de suspendre les seves ajudes al govern palestí l'abril del 2006, després que Hamas, mal vist per les potències occidentals per la seva relació amb el terrorisme, guanyés les eleccions legislatives. Per la seva banda, Israel va bloquejar les transferències que devien als palestins per la recaptació d'impostos.

Oxfam ha recordat que els donants occidentals van imposar les mesures restrictives per modificar la política del nou govern, que es nega a reconèixer Israel, i no per castigar el poble palestí. En aquest sentit, ha subratllat que l'informe difós demostra que "el boicot ha tingut un impacte devastador en la societat civil".

"L'ajuda internacional s'hauria d'oferir de forma imparcial en funció de la necessitat, no com una arma política per canviar les polítiques dels governs", ha afirmat en un comunicat el director executiu internacional de l'ONG, Jeremy Hobbs, després de presentar l'informe.

Anar al contingut