Madrid

L'etarra Juan Manuel Piriz abandona la presó d'Algesires després de gairebé 30 anys privat de llibertat

El ple de l'Audiència ha decidit l'excarceració immediata de l'etarra per compliment de la condemna un cop revocada la "doctrina Parot". Sobre Josefa Mercedes Ernaga, membre del "comando Barcelona" que va atemptar contra l'Hipercor, han decidit posposar la decisió fins al ple que se celebrarà el proper 8 de novembre.

RedaccióActualitzat

El ple de l'Audiència Nacional ha decidit l'excarceració immediata de l'etarra Juan Manuel Piriz López, per compliment de la condemna un cop revocada la "doctrina Parot" pel Tribunal Europeu de Drets Humans. Després de la reunió, que s'ha allargat durant més de 4 hores, la sala penal ha acordat per un únic vot en contra l'alliberament de l'etarra, que ja s'ha produït.

Piriz, que ha abandonat el centre penitenciari de Botafuegos, a Algesires, aquest divendres a les 17.00 hores, va ser condemnat a 61 anys i dos dies per integració en organització terrorista, tinença il·lícita d'armes, atemptat i l'assassinat el 1984 de l'exmilitant d'ETA Mikel Solaun Angulo. Ha estat a la presó un total de 29 anys i 8 mesos. A la sortida, una quinzena de familiars i amics l'han rebut amb aplaudiments i abraçades i ha marxat en una furgoneta sense fer cap declaració a la premsa.

Sobre Josefa Mercedes Ernaga, membre del "comando Barcelona" que va atemptar contra el centre comercial Hipercor, han decidit posposar la decisió fins el ple que se celebrarà el proper 8 de novembre. I és que, segons fonts jurídiques, la seva decisió no és urgent perquè l'etarra no quedaria en llibertat fins al 17 de desembre de 2014. Ernaga acumulava més de 900 anys de presó per l'atemptat contra l'Hipercor de 1987, en què van morir 21 persones.

El ple, format per 16 dels seus 17 magistrats, també ha decidit que les peticions dels 51 etarres que han demanat sortir de la presó siguin tramitades pel Suprem i el Constitucional en els casos que no hi hagi recursos pendents. Així doncs, el primer tribunal ha de resoldre cinc casos i el segon, 23, un dels quals no afecta un pres d'ETA.

En la resta dels casos, l'AN també ha demanat a la Fiscalia que en tres dies li faci arribar un informe sobre si cal modificar les sentències vigents. Aquests recursos seran analitzats en successius plens que se celebraran cada divendres a partir del 8 de novembre.

Els magistrats de l'Audiència Nacional van acordar aquest dimarts per unanimitat, i en un ple extraordinari, excarcerar Inés del Río, pel compliment de la sentència del Tribunal d'Estrasburg que va tombar la "doctrina Parot".

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut