Barcelona

Les entitats socials denuncien que s'està construint un país de pobres i reclamen als diputats que lluitin contra la pobresa

El govern ofereix un nou pla de xoc contra la pobresa però el condiciona a uns nous pressupostos, mentre que l'oposició li demana més ambició i que prioritzi l'agenda social a la nacional

RedaccióActualitzat

Per primera vegada a la cambra catalana les entitats socials han tingut l'oportunitat de prendre la paraula a la tribuna del Parlament. Ha estat en el ple monogràfic sobre la pobresa i la situació d'emergència social, que té lloc aquest dimecres i dijous. La sessió ha acabat i ara s'han de presentar les propostes de resolució, que es votaran aquest dijous.

Teresa Crespo, directora de les Entitats Catalanes d'Assistència Social, ECAS, ha dit que esperen propostes concretes i demanen un pressupost assignat per poder aplicar-les.

Crespo ha demanat al Parlament que assumeixi "una declaració de lluita contra la pobresa i la desigualtat". I ha afegit:

"És l'hora de canviar la mirada sobre la pobresa, pensar en una economia més social."

El ple s'ha convocat per donar resposta a la situació d'emergència social, en un moment de reactivació econòmica, tenint en compte que, segons les entitats, més d'un milió i mig de catalans estan en situació de vulnerabilitat social.

Pla de xoc condicionat a nous pressupostos


El president Puigdemont ha assegurat que Catalunya genera prou recursos per tenir uns serveis socials més eficaços que els actuals. Segons Puigdemont, la involució autonòmica i l'ofec fiscal limiten la capacitat d'actuació del govern. El president ha enviat un missatge directe als grups parlamentaris, i especialment a la CUP:

"Per tirar endavant el pla de xoc calen nous pressupostos. Demano compromís a la cambra per aprovar-los."

JxSí ha presentat el pla de xoc pactat amb la CUP en forma de propostes de resolució. Com deixa clar en el redactat, la coalició entre CDC i ERC supedita la major part d'aquestes propostes a l'aprovació dels pressupostos del 2016.

A més del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, al ple també hi han intervingut el vicepresident, Oriol Junqueras, i cinc consellers, els de la Presidència, Governació, Salut, Ensenyament, i Ocupació i Afers Socials. El govern assegura que aborda aquest ple amb realisme i recorda les limitacions pressupostàries. En el torn de rèplica, Junqueras ha carregat contra el PSC perquè, tot i ser pròxims ideològicament, s'ha sentit "molt, molt, molt i molt lluny" de la intervenció que han fet els socialistes.

"Qui parlava de 'brotes verdes' una setmana rere l'altra, enmig de la crisi més gran i de l'augment més gran de l'atur de tota la història de l'estat espanyol?"

La consellera de Presidència, Neus Munté, ha admès que les dades indiquen que les desigualtats han augmentat, s'ha compromès a fer més "fàcil i àgil" el fons contra la pobresa energètica i ha fet autocrítica.

"Cap triomfalisme. Sí autocrítica. No fatalisme. I també reconeixement que no vam sortir-ne satisfets nosaltres, el govern, del ple monogràfic de fa dos anys. Jo crec que ni vam agradar ni ens vam agradar."

Els grups demanen autocrítica al govern

El ple, però, ha començat amb les intervencions dels portaveus dels partits que han fet la proposta, Miquel Iceta i Lluís Rabell. El PSC ha demanat que la renda d'inserció social sigui un dret garantit. El portaveu socialista ha remarcat que "una Catalunya plena i rica no es pot permetre sense fer front a l'emergència social", i ha afegit;

"No volem declaracions d'intencions, ni subhastes, volem impulsar l'acció del govern."

Per la seva banda, des de Catalunya Sí que es Pot han remarcat que el fenomen de l'ocupació pobra s'ha consolidat i ha reclamat una acció immediata davant la situació d'emergència social. Rabell ha instat la cambra a "estar a l'alçada":

"Cap estat pot justificar una actitud dilatant d'un govern."

La portaveu de Ciutadans, Inés Arrimadas, ha acusat el govern de falta d'autocrítica, de fer servir l'argument de la insolidaritat "basat en dades falses" i de centrar-se a construir un estat amb una mà i "amb l'altra destruir l'estat del benestar".

"No només no han fet autocrítica, sinó que la solució no és gens realista. No ens han defraudat. La culpa de tot és la coneguda, és l''Espanya ens roba' i la solució màgica a tot és la també coneguda poció màgica de la independència."

Arrimadas ha reclamat que una "operació biquini" que consisteixi a suprimir "xiringuitos polítics", paraules que la consellera Munté ha replicat instant C's a demanar la supressió del Ministeri de Cultura, tenint en compte que les competències estan transferides.

El PSC ha considerat "insuficient" el pla de xoc del govern tot i el "publireportatge" que en fa l'executiu, al qual critica per continuar "seguint amb el monotema" de la independència . La portaveu socialista al Parlament, Eva Granados, ha acusat el govern de ser "part del problema" per la "mala gestió i manca de sensibilitat".

"Lamenten que en les seves intervencions, el que han vingut a dir és que, quan arribi la independència, Catalunya tindrà cohesió social, i que haurem d'esperar."          

En la mateixa línia, Catalunya Sí Que Es Pot ha fet responsable el govern de no "prioritzar" la lluita contra la pobresa i de dilatar-la amb "promeses de paradisos terrenals". La portaveu d'ICV i diputada de CSQP, Marta Ribas, ha instat les forces d'esquerres a actuar amb urgència.

"Ens podem permetre que les forces d'esquerres apuntalin polítiques classistes des d'aquest Parlament? Crec que no. Catalunya no és pobra, però la riquesa està molt mal repartida. I ens cal actuar si volem que, a banda de net i lliure, també tinguem un país just".      

El diputat del PP Fernando Sánchez ha lamentat que des de la Generalitat no s'hagin invertit en la lluita contra les desigualtats els mateixos "esforços" i l'"astúcia" que en la causa independentista. Sánchez ha protagonitzat un moment de distensió quan se li ha escapat que Catalunya seria "una nació", paraules que han aixecat aplaudiments i que ha entomat amb humor, defensant que les paraules són "polisèmiques".

"S'imaginen que tots, no només vostès, haguéssim dedicat a la lluita contra la pobresa una tercera part del temps, dels esforços, de la creativitat, de l'astúcia, del debat, de l'energia, del procés independentista? És que Catalunya seria la nació... i la comunitat, la nacionalitat, com diu el terme constitucional..."

La diputada de la CUP Gabriela Serra ha estat molt crítica amb els diputats que han rigut amb el lapsus del diputat del PP. Serra ha defensat la sortida de la UE i de l'euro com a via per eradicar la pobresa.

"Nosaltres volem anar a l'origen de les raons de la pobresa, i per això apostem per una alternativa al sistema capitalista. Volem anar a l'origen de les raons, i per això discutim la pertinença la UE i a l'euro, la UE que esclavitza i l'euro que empobreix. Volem anar a l'origen, i per això som feministes."

Les intervencions dels grups les ha tancat Anna Figueras, de Junts pel Sí, que ha defensat que el pla de xoc del govern està fet "des de l'honestedat i sense enganyar ningú".

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut