Gràfica de resultats econòmics.
Els sectors que van concentrar més concursos van ser el comerç i la construcció.
Barcelona

Les empreses catalanes remunten les dades del 2009 i augmenten les vendes un 9%

Les empreses catalanes s'estan recuperant. Després d'un any 2009 amb unes xifres molt dolentes, les vendes van augmentar l'any passat un 9%. A més s'ha invertit la tendència i ara és el sector privat qui tira de l'economia quan fa dos anys el pes requeia sobre el sector públic. Així es desprèn de "L'informe anual de l'empresa catalana", elaborat per la Cambra de Comerç de Barcelona. Catalunya Ràdio ha tingut accés a aquest document, que es presentarà a principis de gener. L'estudi s'ha basat en l'anàlisi de 2.200 empreses.

RedaccióActualitzat
El 2010 es va produir un canvi de tendencia tant pel que fa a les vendes com a la productivitat. "L'any 2009, les empreses van anar fatal. Aleshores qui les salvava una mica era el sector públic", explica el catedràtic d'economia financera de la Universitat Pompeu Fabra Oriol Amat, que ha estat treballant en aquest estudi. "En aquest moment el que està passant és al revés. El que està tirant de l'economia és el sector privat, sobretot les empreses que exporten el turisme, noves tecnologies i les empreses més innovadores", afegeix Amat.

El 2010, les vendes van créixer un 9% impulsades per les exportacions, que van recuperar el 10% que havien caigut i van arribar a augmentar fins al 30% l'any passat. Això s'explica perquè els països on exporta Catalunya s'estan recuperant més ràpidament. Les vendes cap a la resta d'Espanya s'han recuperat un 4%.

L'estudi també parla d'avenços en la productivitat, que en alguns casos ha milorat a costa de l'ocupació, que no es recupera. I és que l'atur continua sent l'ovella negra de l'economia. El catedràtic Oriol Amat afirma que "la plantilla ha seguit baixant i, per altra banda, s'han frenat molt les pujades salarials". Això es dóna tot i que "les vendes han pujat un 4 o 5%". Amat ho atribueix "a un augment de la productivitat".
Anar al contingut