Mapa de Qatar (Reuters)
Mapa de Qatar (Reuters)
Qatar

Sis països àrabs i les Maldives trenquen amb Qatar per patrocinar el terrorisme

El ministre d'Afers Estrangers de Qatar ha lamentat una decisió que considera injustificada

RedaccióActualitzat

Terratrèmol diplomàtic a l'Orient Mitjà. L'Aràbia Saudita, Egipte, Bahrain, els Emirats Àrabs Units, el Iemen, Líbia i les Maldives han anunciat la ruptura de relacions diplomàtiques amb Qatar, a causa, diuen, del suport que dona al terrorisme extremista, i l'han exclòs de la coalició militar que al Iemen, país en guerra, s'enfronta a grups armats oposats al govern.

Aquests països també acusen Qatar de desestabilitzar la regió i d'estar al darrere del gran rival a la zona, l'Iran.

La pitjor crisi en anys

Els estats del Golf han donat 15 dies als residents o visitants procedents de Qatar per abandonar els seus països.

En un comunicat, la companyia aèria dels Emirats Àrabs Units, Etihad, ha anunciat que a partir de demà suspèn "fins a pròxim avís" els vols amb origen i destí Qatar.

From 6 Jun, we will suspend all flights to and from Doha until further notice. For more info visit: https://t.co/4WHx54xHR0

Loretta Napoleoni, experta en finançament i noves formes de terrorisme, ha manifestat a "El matí de Catalunya Radio" que ho veu com un gest de propaganda, i ho vincula a la visita que el president nord-americà, Donald Trump, va fer a l'Aràbia Saudita fa pocs dies.

Trump va instar-los a unir-se contra l'extremisme "davant la insistència de l'estat de Qatar de continuar malmetent la seguretat i l'estabilitat de la regió i la seva incapacitat de complir amb els compromisos i acords internacionals".

El secretari d'Estat nord-americà, Rex Tillerson, considera que aquest moviment no contribuirà a lluitar contra Estat Islàmic i ha fet una crida als països del Golf a mantenir-se units per combatre l'organització.

Les relacions entre Qatar i altres països del Golf ja van patir un període de tensió el 2014 a causa del suposat suport de Doha a Germans Musulmans. No obstant això, en aquesta ocasió les mesures no van ser tan dures, i només van implicar la retirada dels ambaixadors.

Qatar considera injustificada la decisió

El ministre d'Afers Estrangers de Qatar ha lamentat una decisió que considera injustificada i basada només en calúmnies.

Segons l'agència France Press, el ministre d'Afers Estrangers creu que aquests cinc països tenen  l'objectiu clar de "col·locar l'estat (Qatar) sota la seva tutela, un fet que constitueix una violació de sobirania" i és "absolutament inacceptable".

Les tensions entre Qatar i diversos països del Golf s'han deteriorat en els últims dies, després que l'agència estatal de Qatar, QNA, publiqués la setmana passada unes declaracions de l'emir en què criticava la postura d'aquests països contra l'Iran i parlés de "tensions" amb els Estats Units.

 

Immediatament després, l'agència va denunciar haver patit un atac informàtic i va negar la veracitat de la nota. Amb tot, mitjans de l'Aràbia Saudita i els Emirats Àrabs Units van continuar informant sobre les presumptes declaracions de Hamad bin Jalifa al-Thani.

Aquest fet va provocar les crítiques de Doha, la qual cosa va portar diversos països --l'Aràbia Saudita, EUA, Egipte i Bahrain-- a bloquejar l'accés de diversos mitjans de Qatar, entre els quals la cadena de televisió Al-Jazeera.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut