Madrid

L'amnistia fiscal de Rajoy només fa aflorar el 2% del previst per al 2012

Aquesta mesura "excepcional i extraordinària" del govern de Rajoy va veure la llum el 30 de març passat, amb l'objectiu de recaptar 2.500 milions d'euros i fer aflorar el capital ocult a Espanya. Fins al juliol, només s'han recaptat 50 milions, i els assessors recomanen no acollir-s'hi.

RedaccióActualitzat
L'amnistia fiscal és una mesura "excepcional i extraordinària" que l'executiu espanyol va aprovar el  30 de març passat amb dos objectius clars: recaptar 2.500 milions d'euros i fer aflorar el capital ocult a Espanya. Però segons les dades de l'Agència Tributària, la mesura no dóna el fruit que es preveia, ja que fins al mes de juliol, només s'ha recaptat el 2% del previst per tot l'any 2012.

Gràcies a l'amnistia fiscal, el govern espanyol ha recaptat, fins al juliol, 50.400.000€, una quantitat ínfima si es compara amb la que estava prevista. Amb aquest "gravamen especial", una "finestra que estarà oberta excepcionalment", en paraules del ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, es persegueix la regularització de les rendes no declarades. Per anar bé i fer complir les expectatives fixades, el govern central hauria de recaptar 2.450 milions en només quatre mesos, el mateix període que fa que és vigent l'amnistia fiscal.

Molts són els experts que dubten de l'efectivitat d'una mesura d'aquest tipus i que qüestionen fins i tot la seva legalitat. De fet, el Partit Socialista va presentar, al juny, un recurs d'inconstitucionalitat que va ser admès a tràmit pel Tribunal Constitucional (TC). Els socialistes justifiquen aquest recurs perquè tenen clar que la iniciativa afavoreix els defraudadors, ja que els permet regularitzar la seva situació fiscal si paguen el 10% del valor dels béns aflorats, mentre que els contribuents complidors han de pagar-ne el 43%.

El Sindicat de Tècnics del Ministeri Hisenda (Gestha) creu que la reduïda recaptació a través de l'amnistia és perquè els assessors estan recomanant als seus clients no acollir-se a aquesta mesura fins que el Constitucional dicti sentència.

Expectatives frustrades per l'ombra socialista

El secretari general de Gestha, José María Mollinedo, ha explicat que l'admissió a tràmit del recurs interposat pel PSOE "ha frustrat" ​​les expectatives de l'amnistia, perquè els que s'hi acullin ara, podrien ser penalitzats més endavant si l'amnistia es declarés inconstitucional.

Segons Mollinedo, l'amnistia no va arrencar bé per la poca seguretat jurídica que oferia i perquè anava dirigida a ciutadans de rendes molt altes o als administradors de grans companyies. L'ordre ministerial que es va publicar temps després d'aprovar-se l'amnistia va millorar la situació permetent que es declaressin diners en efectiu. Segons Mollinedo, hi ha 50.000 milions en bitllets de 500 euros no declarats.

En qualsevol cas, el secretari general de Gestha creu que l'admissió a tràmit del recurs del PSOE dificulta enormement la possibilitat que el govern espanyol recapti el previst.
Anar al contingut