Santa Cruz de Tenerife

L'onada immigratòria a les Canàries s'agreuja amb l'arribada de gairebé 1.300 persones des de divendres

El bon temps i les expectatives d'una vida millor a Europa han encoratjat milers d'immigrants, la majoria provinents de països subsaharians, a aventurar-se a mar des del litoral del Senegal o Mauritània per assolir les costes canàries. Des de divendres s'ha registrat la xifra rècord de més d'un miler de nouvinguts, una tendència que fa mesos que s'albira. Aquest diumenge quatre noves embarcacions amb més de 430 persones a bord han estat localitzades.

Actualitzat
Els últims capítols del fenomen de la immigració, una realitat cada vegada més evident que amaga milers d'històries dramàtiques, els han escrit 432 persones que en quatre cayucos han arribat de la mitjanit de dissabte a la de diumenge a les illes Canàries.

Dues de les embarcacions han atracat de matinada al port de Tenerife de Los Cristianos amb 129 i 103 persones a bord. Els efectius sanitaris de la Creu Roja els han dispensat assistència sanitària però no ha calgut ingressar a ningú. Entre els ocupants de les barcasses hi havia un menor. 

Una tercera embarcació, ocupada per un grup de 93 immigrants, ha arribat al sud de l'illa de Gran Canària després de ser rescatats per Salvament Marítim en alta mar. Els immigrants, tots homes adults i d'origen subsaharià, els va interceptar una patrullera de la Guàrdia Civil ahir a la tarda al sud-oest de l'illa, a unes 68 milles de la costa. El cayuco, que estava en molt mal estat, es va enfonsar.

L'última embarcació ha arribat a les sis de la tarda al port de Los Cristianos amb 107 passatgers, set dels quals eren menors d'edat. En les pròximes hores s'espera l'arribada d'una cinquena embarcació que Salvament Marítim ha detectat primer a 100 milles al sud de Gran Canària i, després de perdre-la de vista, ha estat localitzada de nou a 67 milles al sud de Tenerife.

Cap d'aquests immigrants, però, escriurà el final d'aquest èxode desesperat i sovint tràgic que des de principi d'any ja ha fet arribar a les costes insulars més de 17.000 persones sense documentació, una xifra rècord que supera qualsevol previsió. I és que segons informacions provinents de l'Àfrica, a la costa del Senegal hi ha concentrades desenes de milers de persones -algunes fonts parlen de 500.000- disposades a trobar una barcassa per fer-se a la mar.

Davant la imparable allau, el president Rodríguez Zapatero, durant un míting del seu partit a Las Palmas, ha reconegut la gravetat del problema i ha dit que, de forma imminent, el seu executiu intensificarà els esforços per fer-hi front. Reclamarà a la Unió Europea que compleixi les promeses i s'impliqui més en el fenomen i intensificarà els contactes amb els països africans d'origen de la immigració irregular.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut