Bamako

L'Àfrica Occidental aixeca les sancions a Mali i els colpistes demanen ajuda per frenar els rebels tuaregs

A Mali, després que els militars han acceptat cedir el poder al president del Parlament perquè convoqui eleccions, els països de l'Àfrica Occidental ja han aixecat les seves sancions. El procés de transició ja està en marxa i els colpistes demanen ajuda internacional per resoldre la inestabilitat al nord del país, on els rebels tuaregs, també milícies islamistes, s'hi han fet forts.

RedaccióActualitzat
L'home que ha de conduir la transició política a Mali després del cop d'estat de fa quinze dies, el president del Parlament, Dioncounda Traoré, va arribar dissabte a Bamako provinent de Burkina Faso, un cop els líders colpistes van acordar el retorn del poder als civils.

Traoré serà nomenat president interí en les pròximes hores. La seva primera tasca serà designar un primer ministre i formar un govern d'unitat amb l'objectiu d'organitzar eleccions abans de quaranta dies.

El final de l'embargament i l'amnistia per als colpistes han estat decisius per rubricar l'acord de transferència de poder. Als carrers de Bamako es respira un cert alleujament.

Però el retorn a la normalitat depèn de l'estabilització del nord del país.

Pels colpistes, a qui s'acusa de precipitar la divisió de Mali, és imprescindible l'ajuda internacional. Reclamen logística i suport aeri més que soldats sobre el terreny. També entrenament de les tropes i el reequipament dels soldats.

De fet, ni tan sols se sap qui té el control del nord, de l'Azawad. La proclamació d'independència dels tuaregs sembla més aviat un cop d'efecte, perquè, sobre el terreny, una part de la regió estaria en mans de milicies islamistes i d'Al-Qaeda al Magreb Islàmic.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut