Nova York

L'Afganistan i el Pakistan s'acusen mútuament del ressorgiment dels talibans

L'Afganistan i el Pakistan han exhibit les seves diferències davant de tothom, a la principal tribuna de la diplomàcia internacional: l'Assemblea General de l'ONU. Dos dels principals aliats de la Casa Blanca en la lluita contra el terrorisme, s'acusen mútuament del ressorgiment dels milicians talibans a les regions frontereres. El primer a dir-ho ha estat el president afganès, Hamid Karzai, que ha insinuat que els talibans entren al seu país des del Pakistan. El president pakistanès, Pervez Musharraf, li ha dit que estava equivocat perquè tota la infraestructura dels islamistes és a Kandahar.

Actualitzat

"El terrorisme -ha dit el president de l'Afganistan, Hamid Karzai,- no surt de dins de l'Afganistan. L'Afganistan és la seva pitjor víctima. [...] Hem de mirar més enllà, anar a la font del terrorisme; hem de destruir els santuaris terroristes [...] recluten, adoctrinen, entrenen, financen, armen i despleguen terroristes."

No n'ha dit el nom, però era clar que es referia al seu veí, el Pakistan. El seu president s'ha sentit perfectament al·ludit. Pervez Musharraf ha contraatacat i ha acusat Karzai de, senzillament, no saber el que passa al seu propi país.

"El problema -ha dit Musharraf- és que desconeixen el seu context. El que ha dit el president Karzai no és correcte.[...] Els talibans i tota l'escala de comandament del mullah Omar són a la regió de Kandahar. El que han de fer és buscar-los. Necessiten emprendre una acció militar contra ells."

El joc d'acusacions revela simplement els temors d'uns i altres que l'increment de les accions terroristes requereixi una més gran implicació militar d'occident als seus països. George Bush havia dit hores abans que, si es demostra que Bin Laden està amagat al Pakistan, hi enviarà tropes. Musharraf s'ha afanyat a dir que no ho admetria.

El cert és que, en els últims mesos ha augmentat l'activitat guerrillera al sud de l'Afganistan i els atacs terroristes a Kabul. Cada cop hi ha més la sensació que no s'està lluitant en l'escenari real del problema.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut