El primer ministre xinès i Angela Merkel durant la roda de premsa. (Foto: Reuters)
El primer ministre xinès i Angela Merkel durant la roda de premsa. (Foto: Reuters)
Pequín

La Xina estudia participar en el Fons de Rescat Europeu

La cancellera alemanya, Angela Merkel, és de visita oficial a la Xina. Merkel vol obtenir acords que beneficiïn Alemanya, però hi va, sobretot, en qualitat de la dirigent del país que ara mateix lidera la sortida de la crisi del vell continent. De moment, la cancellera ha aconseguit que la Xina es comprometi a estudiar la seva participació en el Fons Europeu d'Estabilitat Financera i en el Mecanisme d'Estabilitat.

RedaccióActualitzat
El primer ministre xinès, Wen Jiabao, ho ha anunciat en una roda de premsa conjunta amb Angela Merkel, però no ha volgut expressar cap compromís concret. La Xina té en Europa un dels seus millors clients i, si l'economia europea no funciona, les exportacions xineses se'n ressenteixen. D'aquí que Wen Jiabao hagi qualificat d'"urgent" la resolució de la crisi del deute sobirà i hagi reclamat més implicació de la comunitat internacional. El govern xinès ha dit en reiterades ocasions que, com a primer exportador mundial, l'interessa un euro estable. Tot i que la mà sembla estesa, els xinesos insten els europeus, primer, "a fer els deures".

Merkel, en el seu paper de principal dirigent europea, ha garantit a les autoritats xineses l'estabilitat de la zona euro, un comentari que pren especial importància si es té en compte que la Xina té més de tres bilions d'euros en reserva de divises.

A banda de l'agenda europea, Merkel vol impulsar el comerç bilateral amb la Xina i defensar les empreses alemanyes del proteccionisme xinès. I és que les inversions alemanyes al país superen els 117.000 milions de dòlars, mentre que, en sentit contrari, arriben als 1.672 milions.

Fora dels temes econòmics, la cancellera alemanya vol mirar d'influir en el posicionament diplomàtic de la Xina sobre diverses qüestions. Una és la violència a Síria, sobre la qual el govern xinès manté un posicionament de no intervenció, sense fer cas a la majoria del Consell de Seguretat de l'ONU. L'altre és l'Iran. Fins ara, els intents europeus i dels Estats Units de convèncer Pequín perquè no compri més petroli a aquest país han estat infructuosos.

Anar al contingut