Urumchi

La Xina amenaça amb la pena de mort els causants de víctimes en la revolta

El govern xinès ha fet un impressionant desplegament policial i de l'exèrcit a la ciutat d'Urumchi per evitar nous enfrontaments entre uigurs i hans. Uns 20.000 soldats han sortit al carrer per aturar possibles atacs, després que l'escalada de violència ja ha causat més de 150 morts a Xinjiang. Les autoritats amenacen d'adoptar mesures de força extremes si continua la violència. Han advertit que s'aplicarà la pena de mort a qualsevol persona que trobin culpable d'assassinat. A més, el president xinès, Hu Jintao, que ja era a Itàlia per participar al G-8, ha tornat al país corrent aquesta matinada per seguir de més a prop la situació que hi ha a Urumchi.

Actualitzat
La violència sense precedents entre xinesos de l'ètnia han i uigurs musulmans s'incrementa a Urumchi. Les autoritats han respost amb un desplegament massiu de forces de seguretat als carrers d'aquesta ciutat de dos milions i mig d'habitants. El president xinès, Hu Jintao, que ja era a Itàlia per participar al G-8, se n'ha hagut d'anar corrent aquesta matinada per tornar al seu país. Vol seguir de més a prop l'escalada de violència que hi ha a Urumchi.

Les escenes de violència les han protagonitzat aquest dimecres al matí els xinesos han, que han atacat barris uigurs armats amb pals, pedres i destrals. "Han vingut a matar la gent. A mi m'han ferit. Han vingut al nostre barri a buscar uigurs, per pegar-los i matar-los. Hi ha morts. No hi hem pogut fer res", ha explicat un testimoni uigur. Diversos uigurs han estat linxats davant dels ulls de la policia, que, tot i intervenir-hi per evitar més violència, no ha practicat detencions.

Els enfrontaments han registrat fins ara més de 1.500 detinguts i un miler de ferits als centres sanitaris. Pequín reconeix 156 víctimes mortals, però fonts uigurs a l'exili parlen de més de 400.

Els moviments policials aparentment intenten separar les dues comunitats per evitar nous episodis violents. Però als carrers són sobretot els xinesos han els que circulen armats amb bastons. Els uigurs estan pràcticament aïllats als seus barris. "Això és com un cau de formigues. Si ens rodegen o ens aïllen tenim l'oportunitat d'atacar per l'esquena", explica un altre ciutadà de Urumchi d'ètnia uigur.

Els últims enfrontaments violents a la regió fan trontollar el mite de l'harmonia i la convivència social entre les 56 ètnies de la Xina.
Anar al contingut