Barcelona

La vaga de funcionaris té un 11% de seguiment segons els governs, 75% segons els sindicats

La vaga de funcionaris d'aquest dimarts ha tingut un seguiment desigual, segons les fonts. Tant la Generalitat com el govern espanyol el situen per sota del 12%, mentre que els sindicats UGT i CCOO asseguren que ha estat del 75% tant a Catalunya com al conjunt de l'Estat. També hi ha ball de xifres sobre l'assistència a les manifestacions que hi ha hagut a les quatre capitals catalanes: al migdia a Barcelona, Tarragona i Girona i a la tarda a la Lleida. També Madrid s'ha mobilitzat a la tarda, en un marxa deslluïda per la pluja. La Generalitat ha destacat que la jornada de vaga, a què estaven cridats prop de mig milió de persones entre funcionaris i treballadors d'empreses públiques, s'ha desenvolupat amb normalitat i sense incidències.

Actualitzat
No hi ha hagut caos, però sí serveis a mig gas i mobilitzacions arreu. Una part del sector públic ha secundat la vaga i les manifestacions convocades per aquest dimarts en protesta per la retallada aprovada pel govern català i per l'executiu de Zapatero que preveu, entre altres coses, la rebaixa d'un 5% del sou als funcionaris.

Les manifestacions dels funcionaris han estat a les 12 del migdia a Barcelona, Tarragona i Girona. A Lleida ha estat a les sis de la tarda, i poc després hi ha hagut la de Madrid. 

A la capital catalana la protesta ha començat a la plaça de Catalunya, on s'han sentit xiulets i s'han pogut veure pancartes reivindicatives. Segons els sindicats, unes 150.000 persones han sortit al carrer a Barcelona, una xifra que la Guàrdia Urbana situa en 30.000. A més de professors i funcionaris de l'administració, s'hi han afegit pensionistes que han volgut protestar contra la congelació de les pensions. La manifestació ha acabat a la plaça de la Catedral.

El líder de la UGT a Catalunya, Josep Maria Álvarez, ha explicat que la vaga és una "demostració de força" que hauria d'obligar el govern català i espanyol a replantejar-se les seves polítiques. Mentrestant, el secretari general de CCOO a Catalunya, Joan Carles Gallego, ha criticat les mesures d'"atac" al model social i ha avisat que aquestes marxes poden ser el preludi d'una vaga general.

A Girona, unes 6.000 persones segons els sindicats i 4.000 segons la Guàrdia Urbana s'han manifestat. Hi havia representants de diferents col·lectius: policies, bombers, treballadors de la sanitat i de l'administració pública.

A Tarragona, unes 4.000 persones segons els sindicats i unes 1.500 segons la policia han sortit al carrer contra la retallada. Mentrestant, a Tortosa uns 300 treballadors han participat en un altre acte de protesta.

A Lleida, unes 3.000 persones, segons els sindicats, s'han manifestat a la tarda pel centre de la ciutat. La marxa ha començat davant de la seu del rectorat de la Universitat de Lleida i ha acabat a la delegació del govern. A la manifestació s'han vist pancartes amb lemes com "Prou ajuts a caixes i bancs" i "Que la crisi la paguin els especuladors" i s'han sentit molts xiulets, sobretot davant de l'Ajuntament. 

Madrid, la marxa ha començat a dos quarts de set de la tarda des del Banc d'Espanya amb el lema "No a les retallades laborals i socials" i enmig de la pluja. Malgrat això, hi han participat milers de persones, 75.000 segons els sindicats, que han acusat l'executiu de Zapatero de maquillar les xifres de seguiment de la vaga. Els manifestants, encapçalats pels líders dels sindicats CCOO, la UGT i CSI-CSIF han anat fins a la Puerta del Sol enmig de fortes mesures de seguretat. 

Els professors es manifesten

Les manifestacions del sector públic han estat precedides per concentracions de professors que després s'han afegit a les manifestacions. A les 11 del matí, docents de Primària, Secundària, llars d'infants i d'universitats s'han concentrat a Barcelona i Tarragona contra la retallada i la política educativa de la Generalitat. A la capital catalana la protesta s'ha fet a la cruïlla del passeig de Gràcia i Aragó, i ha estat encapçalada per una pancarta amb el lema "Contra la política educativa del Departament".

La portaveu d'USTEC-STEC, Rosa Cañadell, ha explicat que l'aturada té un seguiment del 35% a les escoles públiques mentre que a les privades l'aturada la secunda un 10% de la plantilla; a les guarderies i universtitats, segons Cañadell, el seguiment és majoritari.

També a Tarragona un centenar de persones vinculades a l'ensenyament s'han concentrat davant els serveis territorials d'ensenyament. Els sindicats es queixen de les retallades i també de les dificultats per conciliar la vida laboral i familiar.

Seguiment desigual

Com és habitual en les aturades, les xifres de seguiment difereixen molt segons la font i per sectors. Segons el sindicat CCOO, la vaga ha començat amb força, amb un seguiment del 80% en els torns nocturns, sobretot en els serveis de neteja i de correus. El govern espanyol, però, per boca de la secretària d'Estat de la funció pública, Consuelo Rumí, ha rebaixat aquesta xifra al 15,9% de seguiment en els torns nocturns. 

Les dades del dia també difereixen. Segons CCOO i UGT, el 75% del sector públic a Catalunya i a l'Estat secunda l'aturada, una xifra que la Generalitat ha rebaixat. Segons el govern català, fins a la 1 del migdia, l'11,5% dels funcionaris i treballadors públics han fet vaga, percentatge que ha situat en un 11,36% al vespre. La xifra arriba al 18,7% en el cas dels consorcis, empreses públiques i fundacions que depenen de la Generalitat. Mentrestant, el govern espanyol ha situat el seguiment en l'11% al migdia i en l'11,8% al vespre.

A Catalunya entre el 50% i el 60% dels treballadors dels centres educatius han fet vaga, segons els sindicats, que eleven aquesta xifra al 65% en el cas de les llars d'infants de Barcelona. Pel que fa a la sanitat, situen el seguiment en el 52%, una xifra que valoren positivament tenint en compte que el Sindicat de Metges i el de la infermeria SATSE -els majoritaris- no s'hi han afegit.

La justícia i les administracions locals i autonòmiques han tingut el seguiment més elevat de l'aturada, segons els sindicats. El 85% de la plantilla de justícia s'ha afegit a la vaga, mentre que el seguiment a l'administració local és del 80% i a l'autonòmica, del 75%, segons CCOO i UGT. Els sindicats expliquen que a Correus l'aturada té un seguiment del 90% i a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals han treballat únicament els serveis mínims.

Salgado demana respecte i Díaz Ferran veu la vaga "injusta"

La ministra d'Economia, Elena Salgado, ha destacat que la vaga es desenvolupa amb normalitat i ha demanat "respecte" per les decisions de cada funcionari sobre si afegir-se o no a l'aturada. També s'ha referit a la vaga el president de la patronal CEOE, Gerardo Díaz Ferran, que l'ha qualificat d'"injusta" perquè, ha argumentat, els funcionaris van tenir un increment salarial l'any passat. Díaz Ferran ha valorat que ara "el país no està per a vagues".

Primeres protestes al port i a la Diagonal

A les 7 del matí un grup de treballadors del port de Barcelona ha tancat l'accés a les instal·lacions portuàries i han provocat una congestió de 4 quilòmetres a la ronda Litoral. El Servei Català de Trànsit ha explicat que la retenció s'ha estès fins a Ciutat Vella. El bloqueig s'ha mantingut fins a tres quarts de nou del matí.

Un altre eix bloquejat per les protestes del matí ha estat la Diagonal. A les 8, un grup d'estudiants universitaris l'ha tallada a l'altura del Palau de Pedralbes per reclamar la vaga general. Els Mossos han confirmat que s'han cremat pneumàtics. 

Mentrestant, a Lleida, piquets de funcionaris han bloquejat durant la nit amb escuradents les portes d'alguns edificis públics, de l'administració de la Generalitat, segons han informat fonts sindicals.

Serveis mínims

Per garantir els serveis essencials, el Departament de Treball ha decretat serveis mínims en àmbits com la salut, l'ensenyament, les emergències, la justícia o l'administració de la Generalitat, que s'han complert sense incid
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut