L'art de fer la pizza a Nàpols ingressa al club de la dieta mediterrània o la cuina japonesa (Reuters)
L'art de fer la pizza a Nàpols ingressa al club de la dieta mediterrània o la cuina japonesa (Reuters)
Jeju-do

La Unesco declara la pizza napolitana patrimoni immaterial de la humanitat

Aquest organisme de les Nacions Unides ha reconegut el famós plat italià per l'art de saber-lo fer, menjar-lo i compartir-lo

RedaccióActualitzat

La Unesco ha reconegut aquest dijous la popular pizza napolitana com a patrimoni immaterial de la humanitat. El Comitè del Patrimoni Mundial de l'organisme ha distingit "l'art tradicional dels 'pizzaioli' napolitans". Amb aquest anunci, el famós plat italià ingressa en un club selecte del qual formen part la dieta mediterrània i la cuina tradicional francesa, mexicana i japonesa.

La pizza napolitana i l'art de saber-la fer, de saber-la menjar i de saber-la compartir ha rebut el vot unànime del Consell d'aquest organisme de les Nacions Unides, reunit a l'illa sud-coreana de Jeju-do. A més de la producció d'aquest plat, la Unesco destaca tot el ritual que l'envolta: gestos, cançons, expressions visuals i l'argot local. El considera un patrimoni cultural indiscutible. El secret culinari és la levitació de la massa de la pizza, un secret que passa de pares a fills.

Maurizio Martina, ministre italià de Política Agrària, ha mostrat la seva alegria en un tuit, destacant el fet que la identitat de la gastronomia italiana està cada cop més protegida al món

 

 

 

Els "pizzaioli napolitans" -uns 3.000- enfornen cada dia 8 milions de pizzes. Una pràctica culinària que consisteix a preparar la massa en quatre etapes per enfornar-la després a foc de llenya. Es tracta d'un art, ja que cal tenir una habilitat particular per cuinar-les, tot i l'aparent senzillesa dels seus ingredients principals: l'aigua, la farina i la sal.

La Unesco també ha reconegut aquest dijous, entre d'altres, la música de la gaita irlandesa, la música de l'orgue alemany i l'artesania de fang d'Estremoz, a Portugal.

Nàpols és una festa

La ciutat de Nàpols, la més poblada del sud d'Itàlia, amb un milió d'habitants, celebra amb gran entusiasme la distinció que ha rebut pel seu plat universal. Durant el dia, diversos restaurants conviden els vianants a menjar pizza, tant al carrer com dins dels seus locals. "Per a nosaltres és com guanyar la Copa del Món de futbol", diu Gennaro Gattimolo, un "pizzaiolo" de 57 anys, amb el davantal i les mans cobertes de farina.

La ciutat on va triomfar Maradona ha sortit al carrer per exterioritzar la seva alegria, tot i la baixada de temperatura dels últims dies. Una veïna del centre de Nàpols expressa la seva eufòria: "Estic molt feliç. Sempre es parla de la Camorra (la màfia napolitana), i ara som reconeguts, per una vegada, per alguna cosa positiva! Una cosa deliciosa! No hi ha res millor que celebrar-ho menjant una pizza!

 

 

Notícia relacionada: La UE concedeix a la pizza napolitana el certificat d'especialitat tradicional

 

Anar al contingut