Cap Canaveral

La sonda Voyager 1 surt del sistema solar i navega per l'espai interestel·lar

S'ha convertit en el primer objecte fet per l'home que abandona el sistema solar, segons ha informat la NASA.

RedaccióActualitzat
La sonda Voyager 1 s'ha convertit en el primer objecte fet per l'home que entra a l'espai interestel·lar i abandona el sistema solar, segons ha informat la NASA.

Els científics han explicat que la nau ha creuat la frontera magnètica que separa el Sol, els planetes del sistema solar i el vent solar de la resta de la galàxia.

La fita arriba més de 36 anys després que la nau s'enlairés en un viatge que va proporcionar a la humanitat les primeres imatges d'un primer pla de Júpiter i Saturn abans de dirigir-se cap a l'espai profund.

Segons la NASA, la Voyager 1 està actualment a 18.800 milions de quilòmetres de la Terra.

Les especulacions sobre si la nau havia sortit del sistema solar s'havien repetit en els últims anys, però fins ara la NASA no ho havia confirmat.

L'heliosfera, la regió per la qual transitava fins fa un any la Voyager 1, és una enorme massa de partícules solars que envolta els planetes i els protegeix de la radiació galàctica, mentre que ara, a l'exterior de l'heliosfera, es troba en un espai fosc i fred entre les estrelles.

Les bessones Voyager 1 i Voyager 2 van ser llançades el 1977. La Voyager 1 tenia com a objectiu explorar Júpiter i Saturn, mentre que la Voyager 2 va viatjar a Urà i Neptú. Tots dos aparells van continuar emetent les seves dades fins que el 25 d'agost de l'any passat la Voyager 1 va experimentar un descens brusc de les partícules carregades d'energia que es produeixen dins l'heliosfera. A conseqüència d'allò, els científics esperaven que la direcció del camp magnètic en l'espai s'invertís corroborant la sortida de la nau del sistema solar.

No obstant això, no va passar de manera immediata, per la qual cosa van demanar prudència. "L'equip Voyager necessitava temps per analitzar les proves i donar-los sentit. Però ara podem respondre a la pregunta que tots hem estat esperant: Ja ho hem aconseguit? Sí, ho hem aconseguit", ha declarat Ed Stone, científic en cap de la missió.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut