Iraq

La presidència iraquiana diu que l'execució de Saddam és irreversible

La presidència iraquiana ha anunciat que la sentència a mort contra Saddam Hussein, confirmada pel tribunal d'apel·lacions, és definitiva i no requereix l'aprovació del president del país, Jalal Talabani. Això el dia que l'exdictador iraquià s'ha mostrat disposat a morir a la forca com un màrtir i ha demanat als seus compatriotes que es mantinguin units davant els enemics. El partit de Hussein amenaça els EUA amb represàlies si acaben executant l'exrais.

Actualitzat

Saddam Hussein podria ser executat a la forca en qualsevol moment. En una carta feta pública avui ha declarat que moriria com un "màrtir". Saddam diu que se sacrificarà i que si Déu ho vol, el situarà entre els màrtirs i els veritables homes. L'expresident adverteix al poble iraquià que els seus enemics, els invasors i els perses - segons remarca - intenten sembrar l'odi entre ells.

Són les seves primeres declaracions després que el tribunal d'apel·lacions iraquià ha confirmat que en un termini màxim de 30 dies se l'executarà per la seva responsabilitat en la mort de 148 xiïtes, l'any 1982, a Dujail.

Després que els Estats Units, a través d'un portaveu del president Bush, han saludat la decisió com una fita important, el president de l'Iraq, Jalal Talabani, a qui correspon firmar l'ordre d'execució, ha dit que la situació és irreversible ja que a l'Iraq no està previst el dret de gràcia. Talabani, que s'ha declarat hostil a la pena capital, ha deixat en diverses ocasions que fos el vicepresident el que firmés les nombroses sentències d'execucions.

La festa musulmana del xai l'únic que pot fer és retardar el moment en què Saddam serà penjat. Una decisió protestada per organismes internacionals i també per la Unió Europea, contrària a aquesta pràctica. Els iraquians, en general, tampoc ho veuen gaire clar i temen que amb la seva desaparició augmentarà encara més la violència.

A l'Iraq el partit Baas, la formació de Hussein, diu que si l'executen, els EUA travessaran una línia vermella i els amenacen amb represàlies.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut