Un mosso amb arma llarga custodia des d'aquest dimarts l'entrada a la comissaria de Cornellà de Llobregat
Un mosso amb arma llarga custodia des d'aquest dimarts l'entrada a la comissaria de Cornellà de Llobregat

L'agent que va abatre l'assaltant a Cornellà: "M'anava a matar"

Actualitzat

L'agent dels Mossos d'Esquadra que aquest dilluns va abatre l'home que va assaltar la comissaria de Cornellà armat amb un ganivet i invocant Al·là ha assegurat davant la jutge que va pensar que es tractava d'un atemptat terrorista i que va disparar per protegir-se i protegir els seus companys: "m'anava a matar", ha assegurat.

Segons ha dit davant la titular del jutjat d'instrucció número 2 de Cornellà, i també posteriorment en una reconstrucció dels fets, l'agent va actuar en defensa pròpia i de la dels seus companys, que durant els fets eren al vestidor sense armes, perquè es feia el canvi de torn.

L'agent ha comparegut com a investigada, com és habitual en aquest tipus de casos. També han declarat dos sergents –un dels quals era al costat de l'agent quan van passar els fets– en qualitat de testimonis.

Actuació "en defensa pròpia"

La mossa ha explicat a la jutge que l'assaltant, de 29 anys d'edat i que afrontava una crisi personal, va accedir a la recepció de la comissaria i es va abalançar cap a on ella estava asseguda, en una "peixera" protegida per un vidre, però amb la finestra oberta. L'home va esgrimir un ganivet d'uns 20 centímetres i va introduir la meitat del seu cos allà on era l'agent, que instintivament va retrocedir amb la cadira amb rodes, fins que gairebé va caure.

Segons ha explicat a la jutge, la mossa es va poder incorporar i va entrar dins de la comissaria demanant ajuda, al crit de "sergent, sergent". El sergent, cap de torn, va sortir al passadís i va veure la dona i l'assaltant, que intentava tirar-se damunt la mossa mostrant el ganivet per damunt del cap.

 

 

Per salvaguardar la seva integritat i la dels seus companys, tots dos van començar a retrocedir d'esquena per un passadís. El sergent ha detallat a la jutge que llavors va donar l'alto a l'assaltant al crit de "quiet, quiet". No obstant això, l'home va continuar amb l'atac amenaçador i els dos policies van anar retrocedint, d'esquena, pel passadís, junts, intentant fer una barrera perquè l'home no aconseguís superar-los i ataqués altres mossos.

En un moment determinat, segons han detallat tots dos davant la jutge, van haver de superar d'esquena el marc d'una porta pel qual no podien passar tots dos a la vegada. Primer va passar el sergent; quan la mossa es trobava entre el sergent i l'assaltant, aquest la va tornar a amenaçar amb el ganivet, aixecant-lo per damunt del cap, fent el gest d'atacar-la. En aquest moment, la mossa va disparar amb la seva arma reglamentària per salvar la seva vida i la dels seus companys.

El sergent ha detallat davant la jutge que si la mossa no hagués disparat, ell mateix ho hauria fet, perquè l'atacant es trobava a una distància d'un metre o metre i mig d'ells i la vida del mosso estava en perill.

Martínez diu que va ser una actuació "proporcional"

Justament aquest dimarts, el director dels Mossos d'Esquadra, Andreu Joan Martínez, ha defensat que l'actuació de l'agent va ser "correcta, proporcional, adequada i congruent" a la situació d'"extrema gravetat". Mentrestant, la família de l'assaltant ha anunciat que estudia denunciar als agents per negligència.

Després dels interrogatoris, la comitiva judicial s'ha desplaçat a la comissaria de Cornellà per fer una reconstrucció dels fets; de nou, les explicacions de la mossa han tornat a coincidir amb les del sergent que era amb ella quan es va produir l'atac.

Anar al contingut