Barcelona

La ministra de Foment defensa Renfe però admet mancances en l'atenció al client

La ministra de Foment ha vingut aquest dimarts al matí a Barcelona i s'ha reunit d'urgència amb els responsables de Renfe a Catalunya. Sobre la taula, el descarrilament que ha inutilitzat durant tres dies dues línies de rodalies i que s'afegeix al rosari d'incidents que ha tingut Renfe els últims mesos. A la delegació del govern central la ministra ha reconegut errors, però ha anunciat mesures per millorar el servei, sobretot en el capítol d'atenció al client.

Actualitzat
La ministra de Foment, Magdalena Álvarez, ha vingut a Barcelona per reunir-se amb alts càrrecs del ministeri i els responsables del servei ferroviari de Barcelona. Una trobada forçada per l'últim incident en la xarxa de rodalies de Renfe, en què un Euromed va descarrilar al Prat de Llobregat per excés de velocitat i va bloquejar la xarxa de rodalies durant tres dies, justament el cap de setmana de la revetlla de Sant Joan.

La ministra Álvarez ha anunciat noves mesures per millorar el servei d'atenció al client, després de reconèixer que "podia haver funcionat millor" en l'incident de l'Euromed. Álvarez ha demanat disculpes pels inconvenients que va causar el descarrilament del tren i que va afectar uns 165.000 usuaris de Renfe i uns 550 trens de rodalies, mitjana i llarga distància, encara que ha insistit que l'incident es va produir per una causa "aliena" al funcionament de material mòbil i a la infraestructura ferroviària.

Entre les mesures que es posen en marxa "ara mateix" destaca la instal·lació de megafonia autònoma en cada andana per facilitar la millora de la informació, segregar la informació acústica i visual de rodalies respecte a la de llarga i mitjana distància a les estacions de Sants i Passeig de Gràcia i reforçar amb unes 90 persones l'atenció al client a les estacions.

Defensa del pla d’actuacions urgents


Tot i reconèixer els errors, la ministra ha volgut aplaudir també les polítiques per millorar el servei de Renfe. En aquest sentit, ha assenyalat que gràcies al pla d'actuacions urgents anunciat al novembre de l'any 2006 per a rodalies de Barcelona, el nombre de viatgers afectats per incidents atribuïts al material mòbil o la infraestructura s'ha reduït un 25% en aquest semestre i ha baixat un 16% el nombre de trens endarrerits. No obstant això, el nombre de viatgers afectats per incidents aliens o per culpa de tercers, que no ha volgut especificar, ha augmentat un 340% aquest semestre.

Álvarez ha assenyalat que aquest pla d'actuacions no només s'ha complert, sinó que s'ha "superat"; així, ja s'han dut a terme el 75% dels 48 milions d'inversions previstes per al 2007 i 2008, s'introdueixen tres trens nous cada mes, s'han incorporat 125 nous tècnics front als 90 anunciats i s'ha augmentat el personal d'atenció al viatger de 667 persones davant les 425 previstes.

La ministra de Foment considera injust parlar de falta d'inversió del Ministeri de Foment a Catalunya, perquè l'esforç inversor actual "no té precedents" després de la situació de "càstig" durant el govern del PP, una situació de la qual CiU "va ser còmplice", ha afirmat. Álvarez ha insistit que en aquesta legislatura les inversions han augmentat més del 50%, i un 166% les inversions en Rodalies.

L’AVE arribarà aquest any

La ministra s’ha ratificat també en el calendari sobre el tren d’alta velocitat i ha insistit que l'AVE arribarà a Barcelona l'any 2007 i que serà a mitjans del 2008 quan es podran veure els resultats "importantíssims" que es registraran en el servei de Rodalies.

Segons la ministra, sempre ha complert allò a què s'ha compromès, i per això té la credibilitat suficient per dir que està arreglant el servei de Rodalies i que l'arreglarà, però ha demanat paciència perquè les inversions necessiten el seu "temps de maduració".
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut