Barcelona

La mesa del Parlament ajorna l'admissió a tràmit de la llei del referèndum

Forcadell diu que està valorant com ho fa per la "complexitat de la llei"

Actualitzat

La mesa del Parlament ha decidit no admetre a tràmit en la reunió d'aquest dimecres la llei del referèndum.

En ple mes d'agost i després d'unes curtes vacances, aquest dimecres s'ha reiniciat l'activitat política al Parlament, més aviat del que és habitual, per posar fil a l'agulla al referèndum de l'1 d'octubre.

A l'ordre del dia no hi havia l'admissió a tràmit de la llei del referèndum, tot i que Junts pel Sí i la CUP la van entrar al registre del Parlament el 31 de juliol. S'ajorna, doncs, el xoc amb l'estat, perquè Mariano Rajoy ja ha advertit que impugnarà aquesta llei tan bon punt sigui admesa a tràmit.

La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha deixat clar que només s'ha posposat la tramitació de la llei del referèndum i que està valorant com ho fa per la "complexitat de la llei".

El TJSC notifica a la Mesa l'admissió a tràmit del recurs contra la reforma del reglament del Parlament

El secretari judicial del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha anat al Parlament a comunicar personalment a tots els membres de la mesa la resolució del Tribunal Constitucional, que suspèn la reforma del reglament de la cambra on es preveia una via exprés per aprovar aquesta llei del referèndum.

Així doncs, tot apunta que Junts pel Sí i la CUP tiraran per altres vies per aprovar la llei del referèndum. Quines tenen?

  • Admetre a tràmit la proposició de llei en futures reunions de la mesa.

El pròxim ple està convocat els dies 6 i 7 de setembre i, per tant, encara hi ha marge.

  • Fer servir l'article 81 del reglament

Permet incorporar un assumpte a l'ordre del dia d'un ple si ho demanen dos grups parlamentaris. A més, diu que no cal que es compleixin els tràmits reglamentaris si hi ha un acord per majoria absoluta.

  • Fer servir l'article 105

Permet reduir els terminis per tramitar una llei tant com decideixi la mesa.

  • Que el govern prengui la iniciativa

Podria presentar la llei del referèndum com a projecte de llei i, llavors sí, aprovar-la per lectura única; o fins i tot convertir-la en un decret llei. En aquest cas, entraria en vigor l'endemà de publicar-se al DOGC.

Sigui com sigui, el govern espanyol ha deixat ben clar que, de seguida que comenci a tramitar-se, portarà la llei del referèndum al Tribunal Constitucional.

I pel que fa a la llei de transitorietat jurídica, un altre dels pilars de la desconnexió, la CUP insisteix que la vol aprovar abans de l'1 d'octubre

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut