L'hoteler és un dels sectors menys ben pagats
L'hoteler és un dels sectors menys ben pagats

La meitat dels espanyols guanya menys de 1.590 euros al mes

De mitjana, el sou d'una dona és un 25,3% inferior al d'un home, diferència que s'ha incrementat l'últim any

Actualitzat

L'Institut Nacional d'Estadística (INE) ha publicat noves dades sobre els salaris espanyols de l'any 2017. Segons l'organisme, la mediana dels salaris se situaria en 1.590 euros, xifra que ha disminuït en els últims tres anys. D'aquesta manera, un 50% dels treballadors té un sou que no arriba a aquesta xifra.

El 30% dels assalariats van guanyar menys de 1.230 euros bruts al mes l'any 2017, mentre que el 40% van rebre una remuneració que va oscil·lar entre els 1.230 euros i els 2.136 euros al mes.

Les dones i els joves, els menys ben pagats

Segons l'INE, les dones, els joves, les persones que tenen un menor nivell de formació i les persones amb menys antiguitat en una empresa són els que presenten salaris més baixos.

El salari femení es va situar en els 1.668,7 euros mensuals, mentre que el salari mitjà dels homes va augmentar fins als 2.090, 6 euros mensuals. Per tant, el sou mitjà masculí és un 25,3% superior al femení, diferència que ha augmentat respecte a l'any 2016.

La diferència de salaris es deu al fet que les dones treballen més que els homes a temps parcial, amb contractes temporals i en branques d'activitats que solen ser les menys remunerades.

Pel que fa als joves d'entre 16 i 24 anys, el salari mitjà se situava en 1.065,5 euros mensuals l'any 2017, menys de la meitat del que van cobrar les persones més grans de 55 anys, que van ser 2.169,2 euros mensuals. A més, el 66,2% d'aquests van arribar a cobrar 1.230,9 euros mensuals.

El sector financer, el més ben pagat

Els sous més baixos corresponen a les jornades parcials de feines del sector hoteler i de restauració. A l'altra banda se situarien les feines més ben pagades, que triplicarien la mitjana. Entre les més ben pagades es troben sous que pertanyen al sector financer, les assegurances i les empreses energètiques.

 

 

El sector públic supera el privat

Segons l'INE, el 62,3% de treballadors del sector públic va tenir un salari brut mensual de 2.136,3 euros, xifra que baixa fins al 22,3% en el sector privat. Això passa perquè el sector públic compta amb més assalariats que tenen estudis superiors, el menor nombre de treballadors a temps parcial i també tenen més antiguitat.

Catalunya, entre els sous mitjans més alts

Catalunya és una de les comunitats autònomes que presenta els salaris mitjans més elevats, i se situa en els 1.993 euros. El País Basc i Madrid són els territoris que presenten uns salaris més elevats, respecte a les Canàries i el País Valencià, que se situarien en les últimes posicions.

Anar al contingut