Guadalajara

La jutge imputa tres polítics per l'incendi de Guadalajara del 2005, en què van morir onze persones

La jutge que porta el cas de l'incendi de Guadalajara del 2005 en què van morir onze persones, veu indicis raonables per imputar l'exconsellera de Medi Ambient, Rosario Arévalo. Com que Arévalo era diputada al Parlament de Castella-la Manxa en el moment del fets, la magistrada s'està plantejant obrir el procés contra l'exconsellera al Tribunal Superior de Justícia d'aquella comunitat. De moment, la jutge ja ha imputat tres polítics del Departament.

Actualitzat
Es tracta del delegat de Medi Ambient a Castella-la Manxa, el director del parc natural de l'Alto Tajo on es va produir el foc, i l'alcalde de Riba de Saelices, la localitat castellana on va començar l'incendi. Amb ells, ja són 25 els imputats en el cas: els set excursionistes que van fer la barbacoa que va originar el foc, sis tècnics de Medi Ambient, i responsables del servei 112 de Castella-la Manxa i d'empreses que van participar en les tasques d'extinció.

Ara, però, s'hi podria sumar l'exconsellera de Medi Ambient, Rosario Arévalo. La jutge considera que es van produir "mancances importants pel que fa al control de l'ús de les barbacoes i la seva vigilància" i "absència de mesures específiques i adequades". També considra que "l'execució i el control del Pla d'Emergències d'incendis forestals" va ser defecuosa, i per això ha elevat el cas al Tribunal Superior de Justícia de Castella-la Manxa, perquè estudiï s'hi s'ha de fer càrrec del cas.

L'incendi, que es va declarar el juliol del 2005, va cremar 13.000 hectàrees de pins, i 11 persones hi van perdre la vida.
Anar al contingut