La iniciativa 'Menú LowCost' ofereix més de 6.000 àpats a persones d'Osona en situació de vulnerabilitat

La iniciativa 'Menú LowCost' ofereix més de 6.000 àpats a persones d'Osona en situació de vulnerabilitat

La iniciativa 'Menú LowCost' ofereix més de 6.000 àpats a persones d'Osona en situació de vulnerabilitat

ACN Vic.-El projecte 'Menú LowCost' ha servit 6.273 menús durant l'any 2016 a persones d'Osona en situació de vulnerabilitat social i precarietat econòmica i alimentària. Des del Seminari de Vic han explicat que l'objectiu de la iniciativa és poder-los garantir almenys un àpat equilibrat al dia. Així, el servei lliura un menú diari per a consumir al domicili als beneficiaris del projecte, tots ells derivats des dels serveis de benestar social del Consell Comarcal d'Osona i l'Ajuntament de Vic. Els àpats, supervisats per una dietista i amb un cost per a l'usuari d'1,5 euros, consten d'un primer plat, un segon i les postres. Els menús també s'adapten a les necessitats dels beneficiaris, tenint en compte les intoleràncies alimentàries i les creences culturals i religioses.

Durant la recollida dels àpats es garanteix que l'usuari se senti còmode amb el recurs que rep i aquest es realitza amb total discreció. Normalment, els residents de Vic recullen els àpats de forma diària, mentre que els de la resta de la comarca fan una recollida setmanal o quinzenal.Malgrat el cost total del menú és de tres euros, el projecte incorpora un sistema de copagament amb el beneficiari, qui assumeix una part de l'import per sota del preu de mercat. La resta es finança a través d'altres administracions com la Diputació de Barcelona o la Fundació-Institut Puig Porret. Per la seva banda, el Seminari de Vic assumeix el cost logístic i de funcionament del dispositiu i hi aporta els recursos humans. Des de la implantació de la iniciativa 'Menú LowCost' l'any 2012, hi ha hagut un increment significatiu del nombre de beneficiaris. Segons les dades del Seminari de Vic, s'ha passat dels quinze usuaris del primer any als 170 del 2016. Tot i això, aquest any el nombre de menús servits ha patit una lleugera disminució respecte l'any 2015 que es quantifica en prop de 200 menús menys, arribant a un total de 6.273. De gener a desembre 2016 s'han realitzat, de mitjana, 130 recollides setmanals de menús, tot i que en alguns moments de l'any s'ha enfilat fins a la xifra de 160, a més de 23 usuaris que han realitzat la recollida a diari i tres més quinzenalment.El projecte 'Menú'LowCost' es diferencia de la resta de recursos alimentaris de la comarca perquè els seus usuaris presenten unes característiques personals i d'autonomia superiors a les d'aquells que acudeixen a altres serveis de la xarxa alimentària existent a Vic, com el Banc d'Aliments. Segons han explicat des del Seminari, es tracta de persones que formaven part dels nivells mitjos de població que, arran de la crisi econòmica, es troben en situació de pobresa però que tot i això segueixen mantenint estructures organitzatives i familiars suficients per realitzar els àpats a casa, garantint el consum i la conservació dels aliments amb autonomia i responsabilitat.