País Basc / Navarra

La Guàrdia Civil escorcolla quinze herriko tabernes del País Basc i Navarra per fer inventari, seguint ordres del Suprem

La Guàrdia Civil continuarà avui els registres a les herriko tabernes del País Basc i Navarra per inventariar-ne els béns. Ho farà en compliment de l'ordre dictada pel Tribunal Suprem, que considera que hi ha indicis prou sòlids que vinculen aquests establiments amb la formació il·legalitzada. Aquests escorcolls arriben en un moment especialment significatiu per al procés de pau. Demà, el Parlament Europeu donarà suport a l'inici dels contactes entre el govern espanyol i ETA. L'esquerra abertzale s'ha afanyat a qualificar aquesta desició judicial de pas enrere, i en culpabilitza directament l'executiu de Zapatero.

Actualitzat
Centenars de persones es van manifestar ahir al vespre pels carrers de Sant Sebastià contra l'inici de l'escorcoll d'una quinzena d'herriko tabernes al País Basc i Navarra. Els manifestants van recórrer diversos carrers del casc antic de la ciutat cridant consignes a favor de Batasuna i en contra del Partit Socialista. La marxa es va desenvolupar sense cap incident, però no pas a Pamplona, on una protesta semblant va acabar amb càrregues de la policia contra els participants.

Tot plegat, com a resposta al registre de les herriko tabernes que la Guàrdia Civil va començar a efectuar ahir a la tarda, en compliment d'una ordre dictada pel Tribunal Suprem. La resolució ordena inventariar les herriko tabernes d'Euskadi i Navarra en 72 hores, en el marc del procés de liquidació de béns després de la il·legalització de Batasuna el 2003. Entre els crits dels partidaris abertzales, els agents es van endur material divers, sobretot discos durs d'ordinadors i discos compactes amb informació.

Un dels líders de la il·legalitzada Batasuna, Pernando Barrena, ha denunciat que no s'ha tingut gens en compte el context polític a l'hora d'ordenar els registres, mentre que el senador del PNB Iñaki Anasagasti ha afirmat els escorcolls semblen un retrocés en el temps.

En la mateixa línia ha reaccionat el portaveu de Batasuna, Arnaldo Otegi, que ha afirmat que el registre de les herriko tabernes és una fotografia que ens porta al passat i que respon a una agressió continuada contra els abertzales.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut