Estrasburg

La Comissió Europea donarà suport al procés de pau del País Basc durant el debat d'Estrasburg

El vicepresident de la Comissió Europea i responsable de Justícia, Llibertat i Seguretat, Franco Frattini, ha avançat que l'executiu comunitari donarà suport al procés de pau al País Basc durant el debat que se celebrarà demà a l'eurocambra sobre el diàleg del govern espanyol amb ETA.

Actualitzat

Frattini ha assenyalat, però, que és conscient de la "sensibilitat d'aquest debat" a Espanya i ha advertit que la carta que Batasuna ha enviat a tots els parlamentaris mostrant la seva satisfacció pel debat "no ajuda".

El vicepresident de la Comissió Europea ha explicat que encara no ha acabat de redactar el discurs i que en discutirà el contingut final amb la resta de comissaris durant la reunió de l'executiu comunitari. Tot i això, ha avançat que pretén que la seva declaració sigui "molt equilibrada" i que la seva intenció és llegir-la i no improvisar, ja que es tracta d'un text "molt sensible".

En qualsevol cas, Frattini ha recordat que no és la primera vegada que hi ha una presa de posició europea respecte al diàleg del govern amb ETA. Així, els líders dels Vint-i-cinc ja ho van fer durant la cimera del març del 2006 i el mateix president de la Comissió, el juny passat. Concretament, en les conclusions de la cimera del març s'hi va incloure una referència, que deia que "el Consell celebra la notícia donada pel president del govern espanyol sobre l'anunci de l'alto el foc permanent fet pel grup terrorista ETA". Per la seva banda, Barroso va declarar al juny, després de l'anunci de José Luis Rodríguez Zapatero que iniciava el diàleg amb ETA, que compartia "l'esperança de tots el que veuen un futur en què Espanya estigui lliure del flagell del terrorisme".

PSOE i PP, sense consens

Per la seva banda, les delegacions espanyoles dels grups socialista i popular del Parlament Europeu han aprofitat les hores prèvies al debat per consolidar les seves posicions i, si fos possible, trobar suports d'altres grups. "Hi ha reunions, feina i molta discreció", ha explicat una font del PP.

Després que l'intent d'apropament entre el PP i el PSOE durant el cap de setmana no fructifiqués, i malgrat que el termini per aconseguir un consens no expiri formalment fins avui, els dos grups majoritaris assumeixen ja que demà defensaran dues propostes de resolució diferents.

Anar al contingut