El president de la Generalitat, Artur Mas, en una imatge d'arxiu
Artur Mas en una imatge d'arxiu
Barcelona

La Generalitat recomana a Rajoy eliminar duplicitats del govern espanyol a Catalunya

El govern suggereix, en boca de la secretària d'Ocupació de la Generalitat, Esther Sánchez, tancar l'antic INEM a Catalunya. Hores després, el president Mas denuncia la "invasió de competències i la duplicitat permanent" del govern espanyol a casa nostra. Tot plegat l'endemà que l'executiu de Madrid va fer els primers passos per reformar l'actual estructura de l'administració pública.

RedaccióActualitzat
La secretària d'Ocupació de la Generalitat, Esther Sánchez, s'ha mostrat partidària de suprimir a Catalunya el servei públic estatal de gestió de l'ocupació, l'antic INEM i actualment conegut com SEPE, de manera que aquesta tasca passi a ser només competència de la Generalitat.

D'aquesta manera, ha dit Sánchez en declaracions al programa "El Suplement" de Catalunya Ràdio, s'aconseguiria que les polítiques d'ocupació actives i passives es coordinessin des de Catalunya i es podria millorar l'activitat i els fluxos del mercat de l'ocupació.

Actualment, el pagament de les prestacions per desocupació, ajudes i subsidis depenen del SEPE i es gestionen des de les oficines del Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC), on treballen funcionaris dels dos organismes.

Al SOC li pertoquen altres funcions, com prestar servei a qui busqui feina, la formació, la intermediació laboral, les relacions laborals o la capacitat de sancionar quan es cometen infraccions d'ordre social.

Com eliminar duplicitats?

La proposta de Sánchez arriba l'endemà que el govern de Mariano Rajoy va donar llum verda a canviar de dalt a baix l'actual estructura de l'administració pública per evitar duplicitats i millorar-ne la gestió i l'atenció al ciutadà. A la pràctica, això podria suposar la pèrdua d'algunes competències autonòmiques.

Sobre aquesta qüestió també s'ha pronunciat el president de la Generalitat, Artur Mas, que ha denunciat la "invasió de competències i la duplicitat permanent" del govern espanyol a Catalunya. Mas subratlla que "hi ha un munt de ministeris que tenen competències traspassades, que són exclusives d'altres administracions, i segueixen existint 30 anys després".

Mas, que ha assistit a la inauguració de la 51a edició de la Fira de Mostres de Girona, ha avançat que la Generalitat enviarà a Madrid un estudi que va fer recentment sobre aquesta matèria "perquè veuran que és veritat".

Pel que fa a les dades de l'atur, que aquest divendres van revelar un nou agreujament de la situació, Sánchez adverteix que durant un temps, anys fins i tot, caldrà acostumar-se a taxes d'atur elevades. La secretària d'Ocupació també alerta que aquests números d'aturats seran elevats encara que es creïn llocs de treball per una disfunció entre els perfils professionals actuals i els que actualment demana el mercat de treball.

Anar al contingut